Biden îndeamnă Rusia şi China să înceapă negocierile asupra controlului armamentului nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden FOTO Profimedia
Joe Biden FOTO Profimedia

Preşedintele american Joe Biden a îndemnat luni Rusia şi China să înceapă negocierile cu privire la controlul armamentului nuclear, subliniind că Moscova, mai ales, are datoria să dea dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina.

Într-un comunicat, Biden reiterează că administraţia sa este pregătită „să negocieze rapid” o înlocuire a tratatului care plafonează forţele nucleare intercontinentale ale Washingtonuli şi Moscovei, relatează AFP.

Biden subliniază că administraţia sa este pregătită „să negocieze rapid” o înlocuire a New START, tratatul care plafonează forţele nucleare intercontinentale americane şi ruse şi care urmează să expire în 2026.

„Rusia ar trebui să demonstreze că este pregătită să-şi reia activitatea în controlul armamentului nuclear”, subliniază Biden.

„Însă negocierea necesită un partener care să vrea şi de bună-credinţă. Agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a rupt pacea în Europa şi constituie un atac asupra principiilor fundamentale ale ordinii internţaionale”, adaugă el.

În privinţa Chinei - care şi-a consolidat arsenalul nuclear mult mai limitat -, Biden subliniază că Beijingul are datoria, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU „să participe la negocieri care să reducă riscul unei erori de calcul şi care să abordeze dinamici militare destabilizatoare”.

„Nu există niciun avantaj pentru niciuna dintre naţiunile noastre şi nici pentru lume în a ezita faţă de un angajament important privind controlul armamentului şi neproliferarea nucleară”, subliniază el.

Biden subliniază că superputerile nucleare, mai ales Rusia şi Statele Unite, au responsabilitatea să dea tonul unei garantări a viabilităţii Tratatului Neproliferării Nucleare (TNP), care vizează să împiedice o răspândire a tehnologiei armamentului nuclear în lume.

„Sănătatea TNP a avut mereu la bază limite ale armamentului semnificative şi reciproce între Statele Unite şi Federaţia rusă. Chiar şi în cea mai puternică perioadă a Războiului Rece, Statele Unite şi Uniunea Sovietică au cooperat pentru a ne apăra responsabilitatea comună de a asigura stabilitatea strategică”, insistă el.

„Lumea poate avea încredere în faptul că administraţia mea va continua să susţină TNP şi că va încerca să consolideze arhitectura neproliferării, care apără oamenii peste tot” în lume, dă el asigurări.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri