Beijingul a trimis un grup de nave militare în Marea Chinei de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de nave militare condus de portavionul cel mai recent al flotei chineze, Shandong, a traversat strâmtoarea Taiwan cu destinaţia Marea Chinei de Sud în scopul de a efectua acolo manevre, a anunţat luni Marina regimului comunist de la Beijing, fapt ce a determinat Taiwanul să-şi mobilizeze armata.

Acest anunţ intervine pe fondul unor tensiuni crescânde între Taiwan şi China, care consideră insula democratică drept o provincie rebelă din componenţa sa şi organizează frecvent exerciţii în regiune.

Manevrele actuale se înscriu în cadrul unor „dispozitive normale, în acord cu proiectele anuale”, a precizat Marina Chineză într-un comunicat, adăugând că exerciţii similare vor avea loc în viitor „în funcţie de necesităţi”.

Schimburile de replici s-au înmulţit în acest an între Beijing şi Taipei, pe fondul trezirii militare a regimului comunist chinez şi accentuării eforturilor insulei de a deveni un stat recunoscut pe deplin pe plan internaţional.

La sfârşitul lui mai, într-un discurs fără precedent, şeful Statului Major al Armatei Chineze s-a pronunţat pentru folosirea forţei împotriva Taiwanului. „Dacă posibilitatea unei reunificări paşnice eşuează, forţele armate populare vor lua, împreună cu întreaga naţiune, inclusiv cu poporul Taiwanului, toate măsurile necesare pentru a zdrobi în mod hotărât orice complot sau acţiune separatistă”, a declarat generalul Li Zuocheng.

Ameninţat de o invazie, Taiwanul pune accent pe înarmare. Astfel, Taiwanul s-a lansat în construcţia de submarine, propunându-şi să producă opt nave de luptă de acest tip pe teritoriul său. Primul dintre ele este prevăzut să devină operaţional în 2025. Marina taiwaneză deţine în prezent patru submarine.

„Vom arăta întregii lumi că Taiwanul este hotărât să-şi apere teritorul”, a declarat preşedinta Tsai Ing-wen la ceremonia de începere a fabricării de submarine, desfăşurată acum aproape o lună la şantierul naval Kaohsiung (sud).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite