Bashar al-Assad, Siria şi adevărul despre armele chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 33.000 de persoane au murit în Siria în ultimul an
Peste 33.000 de persoane au murit în Siria în ultimul an

Într-un editorial publicat de cotidianul ”The Independent”, jurnallistul Robert Fisk - care de mai bine de trei decenii este corespondent de presă în Orientul Mijlociu - vorbeşte despre intoxicarea opiniei publice faţă de folosirea de arme chimice de către regimul Bashar al-Assad. Tatăl lui Assad nu a folosit niciodată arma chimică, însă puterile vestice vor să credem asta pentru a justifica izbucnirea unui război, scrie Fisk.

Tatăl lui Basha al-Assad, Hafez al-Assad, a fost brutal, însă nu a folosit niciodată arme chimice. Şi ştiţi care a fost prima armată care a folosit gaze în Orientul Mijlociu?

Cu cât este mai mare minciuna, cu atât o cred mai mulţi oameni. Ştim cu toţii cine a spus asta, dar încă funcţionează. Bashar al-Assad are arme chimice. Ar putea să le folosească împotriva poporului sirian. Dacă o va face, Vestul va răspunde. Am auzit toate acestea anul trecut - iar regimul Assad a repetat că dacă - dacă - ar avea arme chimice, nu le-ar folosi niciodată împotriva sirienilor. 

Însă acum Washingtonul pune aceeaşi placă în ceea ce priveşte utilizarea acestora. Bashar are arme chimice. Le-ar putea folosi împotriva propriului popor. Şi, dacă o va face, ...

Ei bine, dacă o va face, Obama şi Madam Clinton şi NATO vor fi foarte, foarte furioşi. Însă, în ultima săptămână, obişnuiţii pseudo-experţi care nu ar putea identifica Siria pe o hartă au avertizat asupra pericolelor folosirii iperitei, a agenţilor chimici, a agenţilor biologici pe care Siria i-ar putea avea - şi folosi. Şi sursele? Aceeaşi specialişti fantezişti care nu ne-au avertizat asupra pericolelor care au dus la tragedia de la 11 septembrie, însă au insistat că Saddam are arme de distrugere în masă în 2003: ”surse militare anonime” - numite de aici înainte sub acronimul SMA. 

Iar acum, lovitura de teatru. Cineva de la Corporaţia Canadiană de Broadcasting m-a sunat săptămâna trecută pentru a vorbi despre folosirea de arme chimice de către Hafez al-Assad în Hama, în timpul revoltei musulmanilor Sunni din 1982. Sursele lor erau aceleaşi SMA. Însă, întâmplător, am ajuns în Hama în februarie 1982 - de aceea mă sunau canadienii - şi, în timp ce armata siriană a lui Hafez cu siguranţă că îşi măcelărea poporul (care măcelărea oficiali ai regimului şi familiile acestora), nimeni nu folosea arme chimice. 

Nici măcar un singur soldat pe care l-am văzut în Hama avea o mască lacrimogenă. Nici un civil. Aerul periculos parfumat pe care eu şi colegii mei îl inspiram după ce au fost folosite chimicale de către - pe atunci - aliatul nostru Saddam împotriva soldaţilor iranieni în anii 1980 nu mai exista. Şi nici unul dintre zecile de civili supravieţuitori pe care i-am intervievat în cei 30 de ani de atunci nu a menţionat vreodată folosirea iperitei. 

Însă acum trebuie să credem că a fost folosită. Aşa a început noul basm infantil: Hafez al-Assad a utilizat iperită împotriva propriului popor în Hama în urmă cu 30 de ani. Aşa că fiul său, Bashar al-Assad, ar putea face acelaşi lucru. Şi nu a fost acela unul dintre motivele pentru care am invadat Irakul în 2003 - pentru că Saddam a folosit deja arme chimice împotriva propriului popor şi ar putea să o facă încă o dată?

Da, cu cât este mai mare minciuna, cu atât mai bine. Cu siguranţă că noi, jurnaliştii, ne-am făcut treaba în a disemina această vorbărie. Iar Bashar - ale cărui forţe au comis suficiente nedreptăţi - este pe cale de a fi acuzat de încă o crimă pe care încă nu a comis-o şi pe care tatăl său nu a comis-o vreodată. Da, armele chimice reprezintă veşti rele, oameni buni. De aceea SUA i-au furnizat lui Saddam componente pentru arme chimice, alături de Germania (bineînţeles). 

De aceea, atunci când Saddam a folosit pentru prima dată iperită în Halabja, sursele SMA au montat CIA să învinovăţească Iranul. Şi da, Bashar probabil că are ceva arme chimice care ruginesc în butoaie pe undeva prin Siria. Madam Clinton şi-a făcut griji că acestea ar putea cădea în ”mâinile nepotrivite” - de parcă acum se află în ”mâinile potrivite”. Dar ruşii i-au spus lui Bashar să nu le folosească. Cine şi-ar înfuria singurul aliat-superputere?

Şi care a fost prima armată care a folosit arme chimice în Orientul Mijlociu? Saddam? Nu. Britanicii, bineînţeles, sub generalul Allenby, împotriva turcilor, în 1917. Iar acesta este adevărul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite