Bashar al-Assad: Atacul chimic a fost „100% fabricat“ şi a servit ca „pretext“ pentru loviturile americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bashar al-Assad, preşedintele Siriei Foto: EPA
Bashar al-Assad, preşedintele Siriei Foto: EPA

Presupusul atac chimic asupra unui oraş al insurgenţilor din nord-vestul Siriei a fost „100% fabricat“ şi a servit ca „pretext“ pentru a justifica loviturile aeriene americane împotriva armatei siriene, a declarat joi preşedintele sirian Bashar al-Assad, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei France Presse.

„Pentru noi, acesta a fost 100% fabricat (...) Impresia noastră este că Occidentul, mai ales SUA, este complice al teroriştilor şi că a pus în scenă toată această poveste pentru a servi ca pretext pentru atacul“ american din 7 aprilie împotriva unei baze aeriene siriene, a afirmat Assad în primul său interviu după presupusul atac chimic asupra oraşului Khan Sheikhoun şi după represaliile americane.

El a spus că nu va accepta decât o anchetă „imparţială“ cu privire la acest presupus atac chimic. 

„Vom conlucra (cu ruşii) în vederea unei anchete internaţionale, însă aceasta trebuie să fie imparţială. Nu ne putem permite o anchetă decât în cazul în care aceasta va fi imparţială şi asigurându-ne că ţări imparţiale vor lua parte la ea, pentru a avea certitudinea că aceasta nu va fi folosită în scopuri politice“, a afirmat Bashar al-Assad în interviul acordat, la Damasc, AFP.

Totodată, preşedintele sirian a declarat că regimul său nu deţine arme chimice. „Nu deţinem arme chimice (...). În urmă cu mai mulţi ani, în 2013, am renunţat la tot arsenalul nostru. Şi chiar dacă am deţine asemenea arme, nu le-am folosi niciodată“, a susţinut liderul de la Damasc.

Statele Unite au lansat 59 de rachete de croazieră Tomahawk asupra bazei aeriene siriene Shayrat, ca răspuns la presupusul atac chimic din 4 aprilie imputat de Occident regimului de la Damasc, atac care s-a soldat cu cel puţin 87 de morţi în rândul civililor, printre care 31 de copii.

Între timp, delegaţia britanică la Organizaţia pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC) a anunţat rezultatul analizării unor probe de la presupusul atac chimic de săptămâna trecută din Siria, relatează agenţia Reuters, citată de News.ro.

„Oameni de ştiinţă britanici au analizat probele recoltate la Khan Sheikhoun. Acestea au ieşit pozitive ca agent neurotoxic sarin sau o substanţă asemănătoare sarinului“, a anunţat delegaţia într-o sesiune specială la sediul OIAC, la Haga.

Autorităţile turce au anunţat anterior că rezultate ale unor teste au arătat că în atacul din data de 4 aprilie s-a folosit sarin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite