Autorităţile somaleze au executat un jurnalist găsit vinovat că a organizat asasinarea mai multor colegi de-ai săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un jurnalist somalez, care s-a alăturat insurgenţilor radicali shebab şi care a fost condamnat la moarte pentru că a organizat asasinarea a cinci colegi de-ai săi între 2007 şi 2010, a fost executat luni la Academia de poliţie din Mogadishu.

Mai mulţi jurnalişti au asistat la execuţia lui Hassan Hanafi şi l-au văzut pe colegul lor cum se zbate, ceea ce a obligat poliţia să-l lege de un stâlp, transmite agenţia France-Presse, preluată de Agerpres.

„El a mărturisit şi a fost găsit vinovat că a organizat asasinarea mai multor jurnalişti somalezi. Execuţia sa a avut loc“, a declarat Abdulahi Hussein, un oficial de rang înalt de la tribunalul militar care a dat sentinţa în acest caz.

Hassan Hanafi a fost arestat în august 2014 la Nairobi, capitala Kenyei, şi a fost extrădat în Somalia la sfârşitul aceluiaşi an.

Sâmbătă, doi militanţi shebab au fost deja împuşcaţi la Mogadishu după ce au fost găsiţi vinovaţi de asasinarea unei jurnaliste a televiziunii naţionale la sfârşitul lui 2015.

Somalia este una dintre cele mai periculoase ţări pentru jurnalişti. Patruzeci şi cinci de jurnalişti somalezi au fost asasinaţi începând din 2007, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ).

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a plasat Somalia pe locul 172 (din 180) în clasamentul său pe 2015 privind libertatea presei.

Insurgenţii shebab, care luptă împotriva Guvernului somalez, comit cu regularitate atacuri împotriva unor oficiali guvernamentali sau a unor jurnalişti. Dar militanţii shebab nu sunt singurii atacatori ai jurnaliştilor somalezi, care pot fi, de asemenea, ţinta oamenilor de afaceri sau a politicienilor care dezaprobă activitatea lor de mediatizare, notează Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite