Autorităţile din Wuhan au achiziţionat masiv teste PCR cu şase luni înainte de confirmarea primului caz de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul de Virusologie din Wuhan FOTO AFP
Institutul de Virusologie din Wuhan FOTO AFP

Un raport întocmit de o companie din Australia arată că autorităţile din Wuhan, provincia chineză unde a fost confirmat primul caz de coronavirus, au achiziţionat masiv teste PCR cu şase luni înainte de confirmarea oficială a unei îmbolnăviri cu COVID-19.

Începând cu luna mai 2019, cu jumătate de an înainte ca China să raporteze oficial primul caz de COVID-19, autorităţile din Wuhan şi-au dublat numărul de teste PCR achiziţionate, afirmă un nou raport citat de revista Nikkei Asia, conform Hotnews.

În raportul „Achiziţii pentru o pandemie”, întocmit de compania australiană de securitate Internet 2-0, se arată că autorităţile din Hubei, provincie a cărei capitală este oraşul Wuhan, au cheltuit în jur de 67.4 milioane de yuani (aproximativ 10,5 milioane de dolari) pe teste PCR în 2019, aproape dublu decât în 2018, numărul de achiziţii începând să crească încă din luna mai.

Raportul a fost realizat în baza colectării şi analizării datelor unui site ce monitorizează informaţiile despre licitaţii publice din China.

„Credem că creşterea cheltuielilor în luna mai sugerează că acesta primul moment posibil pentru depistarea infecţiilor”, afirmă raportul.

Numărul de comenzi plasate de universităţile din această provincie s-au dublat, cele realizate de Centrul Chinez pentru Controlarea şi Prevenirea Bolilor au crescut de 5 ori şi cele plasate de agenţiile de testare a animalelor au crescut de 10 ori.

Achiziţiile au crescut vertiginos şi între lunile iulie-octombrie, în special din partea Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din Wuhan.

Instituţia de învăţământ superior a cheltuit 8,92 milioane de yuani pe teste PCR în 2019, de aproximativ 8 ori mai mult decât în anul anterior.

Ministrul de externe al Chinei a respins concluziile raportului.

Citeşte şi: 

Noi documente arată că cercetătorii din Wuhan voiau să elibereze particule modificate de virus în populaţiile de lilieci pentru a le vaccina

Noi documente arată că Institutul de la Wuhan a făcut experimente cu coronavirusuri pe şoareci „umanizaţi” ce puteau infecta oamenii

Originile pandemiei de COVID-19: Joe Biden acuză China că ascunde „informaţii cruciale”. Reacţia Beijingului

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri