Autorităţile de la Washington cer Beijingului şi Moscovei să-şi folosească influenţa asupra Phenianului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Albă le-a solicitat Beijingului şi Moscovei să tempereze Phenianul
Casa Albă le-a solicitat Beijingului şi Moscovei să tempereze Phenianul

Casa Albă a cerut marţi Beijingului şi Moscovei să acţioneze mai mult pentru a tempera Phenianul, estimând că anunţul Coreei de Nord cu privire la intenţia ei de a reporni un reactor nuclear este „un indiciu în plus“ că Phenianul „violează obligaţiile sale internaţionale“.

Nu este un mister pentru nimeni că Beijingul are o influenţă asupra Coreei de Nord“, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, într-un briefing de presă zilnic.

„Am făcut-o în trecut şi o facem din nou astăzi, insistăm ca Beijingul să îşi folosească această influenţă“  în direcţia Phenianului, a precizat el, adăugând că „acest lucru este de asemenea în discuţie cu ruşii“.

Coreea de Nord şi-a anunţat marţi intenţia de a reporni un reactor nuclear oprit în 2007 şi a sugerat că ar putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu Statele Unite şi Coreea de Sud.

China şi-a exprimat deja dezaprobarea faţă de acest anunţ, făcând apel la calm în Peninsula Coreea.

Într-o conferinţă de presă, secretarul de stat american John Kerry a promis că Statele Unite vor proteja Coreea de Sud. Totodată, şeful diplomaţiei americane şi-a arătat dezaprobarea cu privire la retorica inacceptabilă a guvernului nord-coreean din ultimele zile“.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite