Australia s-a angajat oficial să cumpere submarine nucleare în cadrul pactului AUKUS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Submarinul britanic HMS Astute la Perth, Australia FOTO EPA-EFE
Submarinul britanic HMS Astute la Perth, Australia FOTO EPA-EFE

Australia s-a angajat în mod oficial luni într-un program contestat prin care să se doteze cu submarine cu propulsie nucleară, în cadrul noii alianţe AUKUS în domeniul apărării cu Regatul Unit şi Statele Unite, relatează AFP.

Ministrul australian al Apărării Peter Dutton a semnat cu diplomaţi britanici şi americani un acord care autorizează un schimb de ”informaţii despre propulsia nucleară navală” între ţările lor.

Este vorba despre primul acord semnat şi făcut public după anunţarea, în septembrie, de către cele trei ţări a noii lor alianţe în domeniul apărării - AUKUS - în vederea unei înfruntări a unor tensiuni strategice tot mai mari între Statele Unite şi China la Oceanul Pacific.

Această alianţă a condus la anularea de către Australia a unui megacontract privind achiziţionarea a 12 submarine franţuzeşti cu propusie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (55 de miliarde de euro), provocând o perturbare a relaţiilor între Canberra şi Paris.

”Acordul va permite o cooperare care să ne îmunătăţească poziţia apărării reciproce”, a anunţat preşedintele american Joe Biden, într-un comunicat, înaintea ceremoniei de semnare a acordului, luni, de către Peter Dutton, însărcinatul cu afaceri american Michael Goldman şi înaltul Comisar brotanic pentru Australia Victoria Treadell.

Potrivit acordului AUKUS, Australa urmează să se doteze cu opt submarine cu propulsie nucleară de ultimă generaţie, capabile să efectueze misiuni cu rază lungă de acţiune.

Acordul prevede de asemenea o împărtăşire a unor capacităţi cibernetice, în domeniul inteligenţei artificiale, cuantice şi privind submarine -nespecificate.

AUKUS a iritat China, care a denunţat-o drept o ameninţarea ”extrem de iresponsabilă” care afectează stabilitatea regiunii.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite