Australia îşi va vaccina urşii koala împotriva unei boli cu transmitere sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În timp ce australienii continuă campania de vaccinare anti-Covid-19, unul dintre cei mai îndrăgite animale native din această ţară, koala, va fi de asemenea vaccinat, în cazul său contra chlamydia, o boală cu transmitere sexuală informează agenţia Xinhua.

Începând de vineri, Australia Zoo Wildlife Hospital din statul Queensland va începe un studiu clinic ce va consta în vaccinarea a aproximativ 400 de koala pentru a-i proteja de chlamydia, boală ce poate provoca acestor animale marsupiale infertilitate şi orbire, transmite Agerpres. 

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Sunshine Coast (USC) conduc proiectul pentru salvarea koala, a căror populaţie s-a redus în ultimii ani din cauza acestei boli, dar şi a altor factori precum incendiile devastatoare de anul trecut şi defrişările pe scară largă.

Fundaţia Australian Koala estimează că numărul exemplarelor acestei specii emblematice ar fi în prezent de doar 50.000.

Potrivit lui Peter Timms, profesor de microbiologie la USC, vaccinul ar putea juca un rol vital în supravieţuirea pe termen lung a koala, în special în regiunea sud-estică din Queensland şi în statul New South Wales (NSW), unde chlamydia afectează peste jumătate din populaţia de koala.

Studiile clinice vor fi extinse în curând şi la alte spitale veterinare şi rezervaţii din cele două state.

„Vaccinul a fost evaluat până în prezent la peste 200 de koala în cadrul a opt studii mai mici, atât la koala captivi cât şi din sălbăticie. Ne aflăm în prezent în faza interesantă de a fi gata de lansarea vaccinului în cadrul unor studii mari. În timp ce de această vaccinare va beneficia în mod direct fiecare dintre animale, studiul se va concentra şi asupra protecţiei oferite de vaccinare. Toţi koala vor fi microcipaţi, iar spitalul va înregistra toate animalele care sunt aduse înapoi, indiferent de motiv, în următoarele 12 luni", a declarat Timms.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite