„Atunisiangirl“: activista care a suprins primele imagini ale Revoluţiei Iasomiei şi începutul Primăverii Arabe a murit la doar 36 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lina Ben Mhenni, la o conferinţă a bloggerilor arabi FOTO EPA-EFE
Lina Ben Mhenni, la o conferinţă a bloggerilor arabi FOTO EPA-EFE

Celebra bloggeriţă tunisiană Lina Ben Mhenni, o figură a revoluţiei din 2011 care a pus capăt regimului Ben Ali, a decedat luni la vârsta de 36 de ani după o luptă îndelungată cu o boală gravă.

Fata înarmată cu camera de filmat a pierdut lupta cu o boală necruţătoare. A rămas însă în memoria tuturor pentru curajul de care a dat dovadă mereu. În pofida riscurilor, a relatat pe blogul său „atunisiangirl“ despre derivele autoritare ale regimului Ben Ali şi a surprins în direct primele imagini ale Primăverii Arabe, care a început cu Revoluţia Iasomiei din Tunisia după autoincendierea unui tânăr negustor de zarzavaturi, la 17 decembrie 2010. Şi-a prezentat combativitatea împotriva lui Ben Ali într-o carte: „Fata tunisiană, bloggeriţă pentru o Primăvară Arabă“ (2011).

Odată cu prăbuşirea regimului autoritarist, fata propusă la Premiul Nobel pentru Pace şi-a continuat, în pofida sănătăţii fragile, activitatea civică pentru a apăra noile drepturi obţinute de concetăţenii ei, participând la numeroase manifestaţii şi procese menite promovării libertăţii de exprimare. A rămas combativă până la capăt, ultimul său mesaj despre situaţia politică din ţară fiind publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Aflând despre moartea sa, noul şef al Guvernului tunisian, Elyes Fakhfakh, a numit-o un „simbol“ al mobilizării civile.

Predecesorul său, Mehdi Jomaa, a declarat la rândul lui că „Tunisia a pierdut una dintre femeile sale libere, o femeie care a trăit cu tărie până în ultimele sale zile“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite