Atentate în Irak: doisprezece persoane au murit şi cel puţin 75 au fost rănite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentate în Irak FOTO Arhiva Adevărul
Atentate în Irak FOTO Arhiva Adevărul

O serie de atentate au avut loc, duminică, în Irak, având ca ţintă două moschei şiite şi sediul unui partid politic kurd din nordul ţării, potrivit unor surse medicale şi din securitate. Douăsprezece persoane au murit şi cel puţin 75 au fost rănite. Comunitatea şiită, majoritară în Irak, este adesea ţinta atacurilor insurgenţilor suniţi.

La Kirkuk, în nordul Irakului, două moschei şiite au fost ţinta a două atacuri cu maşină capcană şi şapte bombe au fost plasate la marginea drumului, a declarat pentru AFP un ofiţer de poliţie, conform Agerpres.

Aceste atacuri au făcut opt morţi, patru femei, doi copii, doi bărbaţi  şi 55 de răniţi, potrivit doctorului Jassem Abed Jassim de la spitalul din Kirkuk.

În provincia Diyala, la 130 km nord-est de Bagdad, un atac cu maşină capcană a vizat la Jalawla cartierul general local al Uniunii Patriotice a Kurdistanului /UPK/ a preşedintelui irakian Jalal Talabani, unde erau adunate mai multe persoane ce doreau să se alăture forţelor de securitate kurde, peshmerga, a declarat un ofiţer de poliţie.

Acest ofiţer a raportat doi morţi şi treisprezece răniţi printre recruţi, un bilanţ confirmat de o sursă medicală de la spitalul din Jalawla.

Kirkuk şi Jalawla, oraşe multietnice, fac parte din teritoriile din nordul Irakului pe care liderii Kurdistanului irakian vor să le integreze în regiunea lor autonomă, în timp ce autorităţile centrale irakiene se opun.

Divergenţele asupra teritoriilor contestate ameninţă, nu de puţin timp, stabilitatea pe termen lung şi unitatea Irakului. Bagdadul şi Erbil se găsesc în dezacord asupra distribuirii veniturilor din petrol şi partajării puterii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite