Armata israeliană a excavat un cimitir din sudul Fâșiei Gaza în căutarea ostaticilor. Mărturia înfiorătoare a tatălui unui soldat ucis de Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au căutat potențiale rămășițe ale ostaticilor duși de gruparea islamistă palestiniană în Fâșia Gaza și în acest scop au excavat un cimitir din sudul enclavei, a relatat CNN ca fiind răspunsul IDF după ce a solicitat comentarii asupra acestei operațiuni.

Bombardamente israeliene în Khan Younis FOTO EPA-EFE
Bombardamente israeliene în Khan Younis FOTO EPA-EFE

Imagini filmate în zona cimitirului au arătat morminte excavate și distruse cu buldozere, după ce FDI a efectuat operațiuni în zonă.

Ca răspuns la solicitarea CNN pentru comentarii, IDF a declarat joi că salvarea ostaticilor, precum și găsirea și returnarea cadavrelor acestora este una dintre misiunile lor cheie în Gaza, fiind motivul pentru care a fost necesară exhumarea cadavrelor.

„Procesul de identificare a ostaticilor, desfășurat într-o altă locație, sigură, asigură condiții profesionale optime și respect pentru cei decedați", a declarat un purtător de cuvânt al IDF pentru CNN, adăugând că trupurile despre care se stabilește că nu aparțin ostaticilor vor fi „returnate cu demnitate și respect".

Potrivit dreptului internațional, un atac intenționat asupra unui cimitir ar putea constitui o crimă de război, cu excepția circumstanțelor în care acel loc a devenit un obiectiv militar.

IDF a explicat pentru CNN că în momentul în care primesc „informații critice sau operaționale” efectuează „operațiuni precise de salvare a ostaticilor în locațiile specifice în care informațiile indică că s-ar putea afla corpurile ostaticilor".

„Dacă nu ar fi fost decizia reprobabilă a Hamas de a lua ostatici bărbați, femei, copii și bebeluși israelieni, nu ar fi fost nevoie să întreprindem astfel de căutări”, a adăugat IDF.

Relatări privind îndepărtarea unor cadavre din morminte de către IDF au circulat pe rețelele de socializare, fiind distribuite de persoane revoltate de această practică. IDF nu a mai recunoscut până acum că a făcut exhumări în căutare de cadavre ale ostaticilor.

Israelul a afirmat că 253 de persoane au fost luate ostatice în timpul atacului brutal al Hamas și crede că 132 de ostatici sunt încă în Gaza - 105 dintre ei în viață și 27 morți.

O imagine din satelit a cimitirului, realizată de compania Maxar la 15 ianuarie, arată zona intactă, ceea ce indică faptul că excavările au avut loc ulterior, probabil în jur de 17 ianuarie, când armata a ajuns în zonă.

Operațiunea IDF în preajma cimitirului, care include, de asemenea, complexul spitalului Al Nasser, precum și un spital de campanie iordanian, a stârnit panică, conform unor înregistrări video de la fața locului și martorilor locali.

Aproximativ 7.000 de persoane se adăpostesc în complexul Al Nasser, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Mărturia înfiorătoare a tatălui unui soldat ucis de Hamas

Un terorist din Fâșia Gaza a decapitat un soldat israelian ucis în luptă  pe 7 octombrie și a încercat ulterior să îi vândă capul contra a 10.000 de dolari, a dezvăluit tatăl îndurerat al soldatului, adăugând că „printr-un miracol” acesta a fost în cele din urmă găsit de armată și adus în Israel pentru a fi înmormântat, relatează Times of Israel.

David Tahar a făcut dezvăluiri despre mutilarea fiului său, caporalul Adir Tahar, în vârstă de 19 ani, într-un interviu acordat miercuri postului Channel 14.

Staționat într-o bază de lângă granița cu Gaza, Adir a fost ucis împreună cu alți membri ai unității sale din Brigada Golani în timp ce se luptau cu teroriștii Hamas pe 7 octombrie, aproape 1.200 de persoane, soldați și civili, au fost ucise.

Adir făcea parte dintr-un grup de 18 soldați care au mers să dea piept ceea ce știau că sunt sute de teroriști, a declarat tatăl soldatului.

Adir a fost ucis de mai multe grenade ale atacatorilor.

Teroriștii i-au tăiat apoi capul și l-au dus în Gaza, a spus bărbatul.

Rămășițele soldatului au fost aduse pentru a fi înmormântate la cimitirul militar Mount Herzl din Ierusalim. Tatăl soldatului a declarat că a insistat că a vrut să vadă trupul fiului său, deși oficialii FDI l-au avertizat că ar fi mai bine să nu se uite.

„Un tată trebuie să știe totul despre copiii săi”, a explicat el pentru Channel 14.

Cu o jumătate de oră înainte de ceremonie, David a deschis sicriul.

„Am înțeles exact ce îngropam. Am știut că îngropam un băiat fără parte esențială a trupului„.

David a spus că timp de două luni a făcut tot ce a putut pentru a afla unde se afla capul fiului său.

„Nu a fost ușor, nu a fost simplu”, a spus el, mărturisind că a petrecut zeci de ore urmărind înregistrări video de la masacrele Hamas postate pe rețelele de socializare. În cele din urmă, el a găsit o înregistrare video în care a văzut corpul fiului său fără cap.

Apoi, în decembrie, s-a întâmplat „un miracol”, a spus el.

Doi teroriști care au fost capturați de forțele israeliene și interogați de serviciul de securitate Shin Bet au dezvăluit că unul dintre ei a încercat să vândă capul unui soldat contra a 10.000 de dolari, oferind detalii despre locul unde poate fi găsit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite