Argentina: 10 fo┼čti militari ┼či ofi┼úeri de poli┼úie, condamna┼úi la ├«nchisoare pe via┼ú─â pentru crime comise ├«n timpul dictaturii

0
0
Argentina FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Justi┼úia argentinian─â a condamnat, miercuri, la ├«nchisoare pe via┼ú─â zece fo┼čti militari ┼či ofi┼úeri de poli┼úie pentru crime comise ├«n timpul regimului dictatorial (1976-1983). Ei au fost g─âsi┼úi vinova┼úi, printre altele, de omucidere, r─âpire, tortur─â ┼či viol la baza militar─â Campo de Mayo, relateaz─â AFP.

Infrac┼úiunile au fost comise la baza militar─â Campo de Mayo ├«mpotriva a 350 de persoane, inclusiv femei ├«ns─ârcinate ┼či angaja┼úi ai multina┼úionalei germane Mercedes Benz.

Citirea hot─âr├órii unanime a instan┼úei a fost urm─ârit─â de inculpa┼úi prin videoconferin┼ú─â, ├«n timp ce sala de judecat─â a fost plin─â de rude ale victimelor ┼či membri ai organiza┼úiilor pentru drepturile omului.

Printre cele 350 de victime s-au num─ârat paisprezece femei ├«ns─ârcinate ai c─âror copii au fost fura┼úi dup─â na┼čtere. ├Än Campo de Mayo exista o maternitate clandestin─â ├«n care femeile ├«ns─ârcinate de┼úinute ilegal au n─âscut ├«n condi┼úii inumane ├«nainte de a disp─ârea.

Organiza┼úia Bunicile din Plaza de Mayo estimeaz─â c─â ├«n timpul dictaturii aproximativ 400 de bebelu┼či s-au n─âscut ├«n captivitate ┼či au fost preda┼úi ilegal altor persoane. Dintre ace┼čtia, 130 ┼či-au rec├ó┼čtigat identitatea ini┼úial─â.

Pe lista victimelor figurau ┼či mul┼úi muncitori ┼či delega┼úi sindicali din fabricile situate ├«n zona industrial─â de la nord de Buenos Aires, inclusiv produc─âtorii de automobile Mercedes Benz ┼či Ford.

Procesul a ├«nceput ├«n 2019 ┼či a avut loc ├«n mare parte de la distan┼ú─â din cauza pandemiei de Covid-19. Ini┼úial au fost 22 de inculpa┼úi, dar doi au murit ├«n timpul procesului. Majoritatea fuseser─â deja condamna┼úi ├«n alte procese pentru crime ├«mpotriva umanit─â┼úii.

Fostul general Santiago Riveros, ├«n v├órst─â de 98 de ani, este ofi┼úerul de rang ├«nalt condamnat miercuri la ├«nchisoare pe via┼ú─â. Riveros a fost condamnat luni la o alt─â pedeaps─â pe via┼ú─â, al─âturi de al┼úi trei militari, pentru implicarea ├«n ÔÇŁzborurile mor┼úiiÔÇŁ, care au constat ├«n aruncarea ├«n mare a prizonierilor droga┼úi din avioanele care decolau din Campo de Mayo.

Fostul pre┼čedinte al juntei militare Reynaldo Bignone, fost comandant al acestei caz─ârmi, care a murit ├«n 2018, fusese deja condamnat pentru crime comise ├«n Campo de Mayo.

De la anularea legilor de amnistie în 2006, în toată ţara au fost pronunţate 278 de sentinţe pentru crime împotriva umanităţii, implicând 1.070 de persoane condamnate, multe dintre ele la închisoare pe viaţă.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite