Arestarea liderilor Israelului și Hamas a fost recomandată de un avocat celebru: soția lui George Clooney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amal Clooney a făcut parte din comisia de experți care a dat ISS o recomandare oficială.

Amal și George Clooney. Foto: Arhiva Adevărul
Amal și George Clooney. Foto: Arhiva Adevărul

Curtea Penală Internațională a studiat posibilitatea emiterii unui mandat de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru alți lideri israelieni, precum și pentru gruparea Hamas. Amal Clooney, soția actorului de la Hollywood George Clooney, a făcut parte din grupul de experți care a dat o astfel de recomandare, arată Sky News.

Ea și alți experți în drept internațional au convenit în unanimitate să recomande procurorului șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, să emită mandate de arestare pentru liderii Israelului și Hamas pentru crime de război comise de ambele părți ale conflictului.

Doamna Clooney, care anterior fusese criticată online pentru că nu a vorbit public despre război, a spus acum că s-a alăturat comisiei cu mai bine de patru luni în urmă și că a sprijinit „mișcarea istorică” de a obține mandatele.

Am făcut parte din această comisie pentru că cred în statul de drept și în necesitatea de a proteja viața civililor. Ca avocat pentru drepturile omului, nu voi fi niciodată de acord că viața unui copil are mai puțină valoare decât viața altuia. Nu voi fi de acord că orice conflict ar trebui să fie în afara legii și că orice infractor ar trebui să fie deasupra legii. De aceea susțin pasul istoric făcut de Procurorul Curții Penale Internaționale pentru a restabili justiția victimelor atrocităților Israelului și Palestinei”, a spus Amal Clooney.

În declarația sa, ea și-a exprimat speranța că „martorii vor coopera la anchetă și că „justiția va prevala într-o regiune care a suferit deja prea mult”.

Ce se știe despre Amal Clooney

Amal Clooney este o avocată britanică, apărătoare a drepturilor omului și scriitoare, de origine libaneză. Ea este căsătorită cu actorul și regizorul George Clooney din 2014.

În 2004, a început să lucreze la Curtea Internațională de Justiție a ONU. Ea a lucrat pe postul de consilier juridic în conflictul iugoslav, la Curtea Internațională de Justiție a ONU și la Curtea Penală Internațională și a fost, de asemenea, consilier juridic principal al procurorului de la Tribunalul Special pentru Liban.

A reprezentat guvernul cambodgian în cazul disputei teritoriale cu Thailanda în Camera Permanentă a Curții de Arbitraj și într-o serie de alte procese internaționale.

Printre clienții lui Amal Clooney se numără fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, fostul prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoșenko și alți oameni celebri.

În septembrie 2021, Curtea Penală Internațională (ICC) a numit-o pe Amal Clooney drept consilier special pentru conflictul sudanez din Darfur.

După invazia rusă pe scară largă a Ucrainei, Amal Clooney a ținut un discurs în sprijinul Ucrainei la sediul ONU. Ea a spus că a fost șocată de crimele armatei ruse din Bucea și Irpen.

CPI poate emite mandate de arestare pentru liderii Israelului și Hamas

După cum a scris UNIAN, procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, pentru ministrul israelian al apărării Yoav Galant, precum și pentru trei lideri ai mișcării palestiniene Hamas. Un astfel de document a fost deja publicat pe site-ul ISS. Aceștia sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității.

Indignarea lor față de această știre a fost exprimată nu numai în Israel, ci și în SUA și Marea Britanie. Congresul SUA a amenințat chiar că va introduce sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale dacă este emis un mandat de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite