Arabia Saudită se delimitează de clipul promoţional în care feminismul, homosexualitatea şi ateismul sunt catalogate idei extremiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Ilies Foto arhiva personala
Bogdan Ilies Foto arhiva personala

Agenţia de securitate a Arabiei Saudite s-a delimitat marţi de clipul promoţional în care feminismul, homosexualitatea şi ateismul erau catalogate idei extremiste, făcându-i responsabili pe cei care au realizat clipul, relatează Reuters.

Clipul animat a fost postat în cursul weekendului de pe un cont Twitter al Preşedinţiei Securităţii Statului care raportează direct regelui. Clipul de promovare turistică a fost între timp şters.

Agenţia de securitate a transmis prin intermediul televiziunii publice că definiţia extremismului din clip conţine mai multe greşeli şi că cei care s-au ocupat de realizarea lui nu şi-au făcut bine treaba.

Totodată, Comisia Saudită pentru Drepturile Omului a transmis într-o declaraţie separată că feminismul nu e o crimă şi că regatul „atribuie cea mai mare importanţă drepturilor femeilor”.

Totuşi niciunul dintre comunicate nu s-a referit în vreun fel la homosexualitate şi ateism care se pedepseau cu moartea în timpul monarhiei absolute.

Prinţul încoronat Mohammed bin Salman a militat pentru o variantă moderată a islamismului, punând accent pe sentimente naţionaliste în încercarea de a deschide societatea şi economia arabe investitorilor străini şi turiştilor.

Astfel a relaxat restricţiile sociale, a lansat vizele turistice şi a redus sistemul prin care femeile depind de un gardian bărbat rudă cu ele pentru a lua decizii în locul lor în chestiuni importante. Totuşi autorităţile au arestat clerici, intelectuali şi activişti pentru drepturile omului, inclusiv femei, care şi-au arătat într-un fel sau altul dezacordul, au criticat statul sau au dovedit o iniţiativă personală dincolo de cea a statului.

Anul viitor Arabia Saudită preia preşedinţia G20.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite