Arabia Saudită amână acordul de normalizare cu Israelul pe fondul războiului şi se reorientează spre Iran

0
Publicat:

Arabia Saudită amână perspectiva sprijinită de Statele Unite de normalizare a legăturilor cu Israelul, au declarat două surse familiarizate cu modul de abordare al Riadului, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Mohammed bin Salman. FOTO EPA EFE
Mohammed bin Salman. FOTO EPA EFE

Arabia Saudită a semnalat o regândire rapidă a priorităţilor sale de politică externă pe fondul escaladării războiului dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas.

Tot războiul a împins regatul să se angajeze cu Iranul, potrivit Reuters. Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a primit primul apel telefonic de la preşedintele iranian Ebrahim Raisi, în timp ce Riadul încearcă să prevină extinderea violenţei în regiune.

Un acord ce ar fi putut remodela Orientul Mijlociu

Sursele Reuters au declarat că va exista o întârziere în discuţiile susţinute de SUA privind normalizarea cu Israelul, un pas cheie în schimb pentru ca regatul să se asigure în legătură cu ceea ce Riadul consideră adevăratul premiu al unui pact de apărare al Statelor Unite.

Înainte ca Hamas, susţinută de Iran, să declanşeze un război la 7 octombrie, lansând un atac devastator asupra Israelului, atât liderii israelieni, cât şi cei saudiţi au spus că se îndreaptă constant către un acord ce ar fi putut remodela Orientul Mijlociu.

Până la acest nou conflict, Arabia Saudită - unde s-a născut islamul şi unde se află cele două locuri sfinte ale sale - a indicat că nu va permite să fie abătută din drum către un pact de apărare al SUA, chiar dacă Israelul nu oferă concesii semnificative palestinienilor în încercarea lor de a deveni un stat, au spus anterior sursele.

O abordare care i-ar lăsa deoparte pe palestinieni ar risca să-i înfurie pe arabii din regiune, în timp ce media arabe difuzează imagini cu palestinieni ucişi în atacurile aeriene israeliene de represalii.

Teroriștii Hamas au ucis peste 1.300 de israelieni în atacul lor lansat la 7 octombrie şi mai mult de 1.500 de persoane au fost omorâte până vineri în loviturile de răspuns în derulare ale Israelului asupra Gazei.

Problema concesiunilor israeliene pentru palestinieni 

Prima sursă familiarizată cu modul de gândire al Riadului a spus că discuţiile nu pot fi continuate deocamdată şi că problema concesiunilor israeliene pentru palestinieni ar trebui să fie o prioritate mai mare când discuţiile vor fi reluate - un comentariu ce indică faptul că Riadul nu a abandonat ideea.

Guvernul saudit nu a răspuns solicitărilor trimise prin e-mail pentru comentarii la acest articol, notează Reuters.

„Acest război nu face decât să amplifice acest lucru”

Regândirea saudită evidenţiază provocările cu care se confruntă eforturile Washingtonului de a aprofunda integrarea Israelului într-o regiune unde cauza palestiniană rămâne o preocupare arabă majoră.

„Normalizarea era deja considerată un tabu (în lumea arabă) (...). Acest război nu face decât să amplifice acest lucru", a declarat analistul saudit Aziz Alghashian.

SUA vor să se bazeze pe Acordurile Avraam când statele din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite, şi-au normalizat legăturile.

Consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat într-un briefing la Casa Albă săptămâna aceasta că efortul de normalizare „Nu este pus în aşteptare", dar a adăugat că accentul se pune pe alte provocări imediate.

Prima sursă familiarizată cu gândirea saudită a spus că Washingtonul a făcut presiuni asupra Riadului în această săptămână să condamne atacul Hamas, dar a precizat că ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan, a respins aceasta. O sursă americană familiarizată cu problema a confirmat acest lucru.

Conflictul regional i-a determinat de asemenea pe prinţul moştenitor saudit şi pe preşedintele Iranului să discute pentru prima dată după ce o iniţiativă intermediată de China i-a făcut pe rivalii din Golf să restabilească relaţiile diplomatice în aprilie.

„Regatul depune eforturi maxime” 

Prinţul moştenitor i-a spus lui Raisi că „regatul depune eforturi maxime pentru a se angaja cu toate părţile internaţionale şi regionale pentru a opri escaladarea în curs", subliniind acţiunea Riadului de a limita criza, potrivit unui comunicat saudit,

Un oficial iranian de rang înalt a declarat pentru Reuters că apelul telefonic, iniţiat de Raisi către prinţul moştenitor, a urmărit să sprijine „Palestina şi să prevină răspândirea războiului în regiune".

„Apelul a fost bun şi promiţător", a spus oficialul.

Discuţia telefonică a durat 45 de minute şi a avut binecuvântarea liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, a declarat un al doilea oficial iranian.

Deși guvernul saudit nu a oferit mai multe detalii despre discuţie, conform comunicatului, prinţul moştenitor a declarat „opoziţia" regatului „faţă de orice formă de luare la ţintă a civililor şi pierderea de vieţi nevinovate" şi a exprimat „poziţia neclintită a Riadului în lupta pentru cauza palestiniană".

Arabia Saudită a căutat să slăbească tensiunile în alte părţi din Orientul Mijlociu, inclusiv încercarea de a pune capăt unui conflict în Yemen, unde Riadul a condus o coaliţie militară într-un război împotriva etnicilor houthi aliniaţi cu Iranul.

Când a fost întrebat despre discuţia lui Raisi cu prinţul moştenitor, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a spus că Washingtonul este în „contact constant cu liderii saudiţi". Secretarul de stat american Antony Blinken a avut mai multe discuţii telefonice cu omologul său saudit.

„Să convingă Hamas să renunţe la atacurile sale”

Oficialul a spus că Washingtonul le-a cerut partenerilor cu canale către Hamas, Hezbollah (o grupare armată libaneză aliniată cu Teheranul ce a purtat un război cu Israelul în 2006) sau Iran „să convingă Hamas să renunţe la atacurile sale, să elibereze ostaticii, să ţină Hezbollahul şi Iranul departe de conflict".

Potrivit primei surse familiarizate cu gândirea saudită, statele din Golf, inclusiv cele cu legături cu Israelul, sunt îngrijorate că Iranul ar putea fi atras într-un conflict care le-ar afecta.

Alex Vatanka, directorul Programului Iran la Institutul pentru Orientul Mijlociu din Washington, a declarat că săptămâna trecută a arătat modul în care viziunile saudite şi iraniene pentru regiune sunt divergente.

„Saudiţii sunt convinşi în continuare că regiunea şi Arabia Saudită însăşi trebuie să se orienteze spre cooperarea regională şi dezvoltarea economică. Iranul pare să creadă că prioritatea este să ducă mai întâi lupta spre israelieni", a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite