Aproximativ 800.000 de persoane se află încă în nordul Fâşiei Gaza, estimează Autoritatea Palestiniană VIDEO

0
Publicat:

Autoritatea Palestiniană, prin Biroul central de statistică din Cisiordania (PCBS), estimează că aproximativ 800.000 de persoane se află în continuare în nordul Fâşiei Gaza, la aproape şase săptămâni de la declanşarea războiului, transmite vineri dpa.

Fășia Gaza FOTO Profimedia
Fășia Gaza FOTO Profimedia

Estimarea se bazează parţial pe date de la companiile de telecomunicaţii, având ca referinţă ziua de 11 noiembrie.

Dacă această cifră este exactă, înseamnă că numai o treime din populaţia iniţială a părăsit zona după 7 octombrie, adică 400.000 de persoane.

Potrivit datelor ONU, în jur de 1,6 milioane din cei 2,3 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza s-au refugiat din cauza atacurilor israeliene. Mii de locuinţe au fost distruse.

Soldați israelieni în Fâșia Gaza FOTO EPA EFE
Soldați israelieni în Fâșia Gaza FOTO EPA EFE

Mulţi palestinieni şi-au găsit refugiu în clădiri publice şi facilităţi conduse de agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, UNRWA, care a anunţat că găzduieşte în jur de 813.000 de persoane strămutate.

Israelul a cerut populaţiei să plece din nordul Fâşiei Gaza spre sud, la scurt timp după începerea războiului.

Între timp, comunicaţiile au continuat să fie întrerupte vineri în Gaza, palestinienii din Cisiordania raportând probleme considerabile în a-i contacta pe locuitorii Fâşiei în cursul dimineţii.

Apelurile nu erau recepţionate şi mesajele nu erau livrate, au spus ei.

Compania telecom palestiniană PalTel, cu sediul în Cisiordania, a anunţat colapsul reţelelor sale joi seara.

Organizaţia Neblocks, cunoscută pentru monitorizarea blocajelor de internet, a confirmat de asemenea întreruperea conexiunilor de internet pe platforma X. Se spune că motivul este lipsa de combustibil pentru generarea de electricitate pentru infrastructura de comunicaţii.

De la declanşarea războiului, reţelele de comunicaţii au căzut de mai multe ori în Fâşia Gaza.

Conexiunile cu lumea exterioară sunt posibile doar cu telefoane mobile prin satelit şi uneori de pe clădiri înalte din sudul enclavei, cu cartele SIM israeliene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite