Anders Breivik anunţă că nu va face apel în cazul în care va fi găsit sănătos psihic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut în Norvegia, a declarat joi că nu va face apel în cazul în care va fi găsit responsabil din punct de vedere penal, aşa cum doreşte, în pofida faptului că astfel riscă o pedeapsă importantă cu închisoarea, relatează AFP.

"Nu există niciun motiv să fac apel, dacă sunt declarat responsabil", a declarat extremistul de dreapta în faţa tribunalului din Oslo.

Breivik, care se doreşte un "cruciat care luptă împotriva invaziei musulmane" şi a multiculturalismului în Europa, ţine neapărat să fie găsit sănătos din punct de vedere psihic, pentru a nu îşi vedea ideologia invalidată de către un diagnostic de demenţă.

În cea de a douăzeci şi patra zi a unui proces care, porivit mărturiei sale, ar trebui să îi servească drept o tribună ideologică, acuzatul a apreciat că a reuşit să îşi difuzeze ideile suficient de mult.

"Comentariile mele nu au fost transmise la televizor, dar, cel puţin transcrierea lor a fost difuzată", a declarat el.

Sănătatea mentală a lui Breivik, care recunoaşte faptele ce-i sunt reproşate, dar care refuză să pledeze vinovat, face obiectul procesului în curs.

Extremistul, în vârstă de 33 de ani, a fost declarat psihotic şi, ca atare, iresponsabil din punct de vedere penal, de către o primă expertiză psihiatrică oficială, efectuată anul trecut, dar care a fost infirmată, ulterior, de o contraexpertiză, care a conchis că acesta este suficient de sănătos psihic pentru a putea răspunde pentru actele sale.

Pe 22 iulie, Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenţi, deschizând focul asupra tinerilor laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe Insula Utoya. Anterior, el a ucis alte opt persoane la Oslo, detonând o bombă lângă sediul Guvernului norvegian.

Însă, în cele din urmă, cei cinci judecători sunt cei care se vor pronunţa asupra sănătăţii sale mentale, într-un verdict aşteptat în iulie.

Pentru a lua o hotărâre, ei vor putea să se sprijine pe explicaţiile autorilor evaluărilor oficiale, chemaţi să depună mărturie la jumătatea lui iunie, dar şi ale altor specialişti în psihhiatrie.

"Problema efectuării sau nu a unei acţiuni în apel se află, deci, în mâinile judecătorilor", a eclarat Breivik joi, într-o invitaţie implicită, adresată Curţii, de a-l declara sănătos psihic.

În cursul unei scurte intervenţii, el a dat explicaţii asupra aparentei sale lipse de reacţie în timp ce ascultă mărturiile, adesea mişcătoare, ale supravieţuitorilor măcelului de pe Utoya.

"S-a spus că nu arăt nicio emoţie la tribunal, dar este cazul să se noteze că utilizez multă energie pentru aceasta", a precizat extremistul, adăugând că, în realitate, este "aproape rănit mental" de aceste mărturii.

La începutul procesului, Breivik a explicat că s-a antrenat îndelung pentru a îşi stăpâni emoţiile, atât în vederea comiterii atacurilor sale "atroce dar necesare", cât şi pentru a putea să ofere explicaţii fără să se "prăbuşească mental".

Dacă este găsit iresponsabil penal, el riscă internarea pe viaţă într-o instituţie psihiatrică. În cazul în care este găsit responsabil, acesta riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care poate fi prelungită atât timp cât este considerat periculos.

Avocatul său, Geir Lippestad, a confirmat că clientul său a spus că nu vrea să facă apel, dar a lăsat să plutească unele îndoieli în acest sens.

"Este efectiv ceea ce spune", a declarat Lippestad pentru AFP. "Dar trebuie să vedem dacă este şi ceea ce va face", a adăugat avocatul.

Această evoluţie apare în contextul în care calitatea celor două expertize psihiatrice oficiale este pusă în dezbatere.

Prima, care a conchis, în noiembrie 2011, că Breivik suferea de "schizofrenie paranoidă", a fost validată fără probleme de către o Comisie medico-legală însărcinată să verifice calitatea expertizelor psihiatrice judiciare.

Însă concluziile acesteia au provocat proteste, obligând justiţia să dispună efectuarea unei contraexpertize.

Aceasta a conchis, în aprilie, că Breivik nu prezenta niciun semn de psihoză, iar Comisia medico-legală a emis un aviz foarte ambiguu asupra calităţii acesteia.

Joi, tribunalul din Oslo a cerut în mod oficial acestei Comisii să îşi clarifice poziţia până pe 1 iunie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite