Amenințare sinistră pentru Israel din partea Iranului: „Fiți gata să călătoriți în epoca de piatră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a dezvăluit cea mai recentă dronă a sa, Mohajer-10, despre care susține că are capacitatea de a lovi orașe din Israel. Drona a fost dezvăluită de Ministerul iranian al Apărării și Forțelor Armate la o zi după ce premierul israelian a acuzat Iranul pentru recentele atacuri.

Imaginile publicate de presa iraniană cu Mohajer-10. Captură foto via Yahoo News
Imaginile publicate de presa iraniană cu Mohajer-10. Captură foto via Yahoo News

Modelul a fost prezentat în cadru unor ceremonii care marcau Ziua Industriei de Apărare. Președintele iranian Ebrahim Raisi și oficiali militari de rang înalt au participat la eveniment.

Asemănător cu MQ-9 Reaper fabricat de Statele Unite, Mohajer-10 este un avion de atac fără pilot echipat cu diverse bombe, echipamente antiradar și capacități de supraveghere.

Conform informațiilor apărute în presa de stat din Iran, citate de AlJazeera, noua versiune a Mohajer, dezvoltată în timpul războiului dintre Iran și Irak din anii 1980, poate transporta un focos de 300 kg, poate atinge o viteză maximă de 210 kilometri pe oră și poate transporta 450 de litri de combustibil.

"Fiți gata să călătoriți în epoca de piatră"

Potrivit presei iraniene, drona are o rază de zbor non-stop de până la 2.000 km la o altitudine de 7.000 de metri, ceea ce o face capabilă să ajungă în Israel. Pentru a sublinia această capacitate, presa iraniană a publicat un poster cu Mohajer-10 zburând deasupra instalațiilor nucleare Dimona din Israel, cu cuvintele "Fiți gata să călătoriți în epoca de piatră" în farsi și ebraică.

În timpul ceremoniilor, președintele Raisi a anunțat că două rachete balistice cu rază lungă de acțiune, dezvăluite anterior, sunt acum gata să fie predate Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC). Aceste rachete, denumite Haj Qassem și Khorramshahr, sunt menite să îl onoreze pe generalul Qassem Soleimani, care a fost asasinat de forțele americane în Irak în 2020, și, respectiv, orașul care a marcat un punct de cotitură în apărarea Iranului împotriva invaziei irakiene.

Președintele Raisi a declarat că progresele militare ale Iranului au transformat imaginea sa din consumator în producător în industria militară și de apărare. El a subliniat că, deși Iranul caută relații de prietenie cu toate națiunile, nu va ezita să se apere împotriva oricărei invazii.

Acuzați că echipează Rusia în războiul din Ucraina

Puterile occidentale au acuzat Iranul că a furnizat drone Rusiei, inclusiv o versiune anterioară a modelului Mohajer, pentru a fi folosite în Ucraina. Iranul a negat aceste acuzații, susținând că a furnizat drone Moscovei înainte de conflict și a făcut apel la dialog pentru a pune capăt luptelor.

Prezentarea modelului Mohajer-10 are loc la o zi după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul că a finanțat și încurajat recentele atacuri împotriva israelienilor. În aceeași zi, Israelul a efectuat, de asemenea, un atac aerian în Siria vizând interese iraniene.

Introducerea dronei Mohajer-10 demonstrează eforturile continue ale Iranului de a-și spori capacitățile militare. În condițiile în care tensiunile dintre Iran și Israel persistă, prezentarea acestei drone ridică îngrijorări cu privire la potențialul unei noi escaladări în regiune.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite