Ambasadorul Taipeiului în SUA, ales candidat la vicepreşedinţie pentru alegerile prezidențiale din Taiwan

0
Publicat:

Vicepreşedintele taiwanez Lai Ching-te, candidatul favorit la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în ianuarie, a anunţat luni că l-a ales pe fostul emisar al Taiwanului în SUA drept candidat pentru postul de vicepreşedinte.

Hsiao Bi-khim FOTO: X
Hsiao Bi-khim FOTO: X

Hsiao Bi-khim, în vârstă de 52 de ani, ambasadorul de facto al Taipeiului în SUA din 2020, este considerat un diplomat experimentat şi bine conectat, pe fondul tensiunilor geopolitice dintre Washington şi Beijing, scrie Agerpres.

Lai Ching-te a indicat într-un mesaj pe Facebook că acesta a "facilitat interacţiuni strânse fără precedent în relaţiile Taiwan-SUA în cursul ultimilor ani".

"Cred că Bi-khim este fără nicio îndoială un lider al diplomaţiei taiwaneze de azi şi un talent diplomatic rar în ţara noastră", a declarat acesta.

"Sunt convins că, împreună cu Bi-khim, vom reuşi să reunim consensul populaţiei şi să unim toate forţele, în cursul ultimelor 50 de ani, pentru a câştiga alegerile şi a permite Taiwanului să continue să crească în ritm regulat", a adăugat candidatul la preşedinţie.

Ministerul taiwanez de externe a mai anunţat că a acceptat demisia lui Bi-khim din postul de reprezentant pe lângă Biroul de reprezentare economică şi culturală al Taipeiului (TECRO) la Washington.

Hsiao Bi-khim, care este considerat de China un "partizan al independenţei", a fost sancţionat deja de două ori de Beijing.

Problema Chinei, care consideră insula autoguvernată drept teritoriu al său, planează asupra alegerilor parlamentare şi prezidenţiale de la 13 ianuarie.

Beijingul a întrerupt discuţiile cu Taiwanul după preluarea mandatului de actuala preşedintă, Tsai Ing-wen, în 2016.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite