Ambasadorul României: Este puţin probabil ca Silviu Ionescu să fie judecat în Singapore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Ionescu
Silviu Ionescu

Ambasadorul României, Aurelian Neagu, a declarat pentru publicaţia Straits Times că este puţin probabil ca fostul diplomat Silviu Ionescu să fie judecat în Singapote pentru accidentul rutier soldat cu un mort şi doi răniţi, deaorece România nu are încheiat cu statul asiatic un acord de extrădare.

"Nu cred că puteţi (să îl aduceţi pe Silviu Ionescu în Singapore, n.r). Nu este niciun tratat de extrădare între România şi Singapore", a declarat într-un interviu telefonic, ambasadorul Aurelian Neagu. "Chiar dacă începeţi proceduri legale în Singapore împotriva lui, veţi avea mari dificultăţi în a-l aduce aici", a adăugat el.

Potrivit acestuia, autorităţile române nu au primit deocamdată dovezi privind acest caz din Singapore. "Din câte ştiu eu deocamdată, Parchetul (din România - n.red.) nu are prea multe informaţii, cu excepţia articolelor din ziare şi discuţiilor", a subliniat el.

Diplomaţii din Singapore se tem de furia opiniei publice şi precizează că Silviu Ionescu este "oaia neagră" a comunităţii diplomatice. Ambasadorul polonez în Singapore, Waldemar Dubaniowski, a dat asigurări că diplomaţii respectă, în general, legea. "Fiecare grup are o oaie neagră în el", a adăugat el. Oficialul polonez a precizat că Ionescu ar trebui pus sub acuzare în România pentru accidentul din noaptea de 14 spre 15 decembrie 2009.

Coroner's Inquiry, procedură juridică specifică Singapore, nu este echivalentă cu un proces penal, fiind doar un proces de stabilire a faptelor. Dacă imunitatea diplomatică a lui Silviu Ionescu nu este ridicată, acesta nu va putea fi acuzat.

"Înţelegem că Procuratura studiază concluziile (Coroner's Inquiry - n.red.) şi decide următorii paşi care trebuie luaţi în acest caz. Ar fi prematur pentru noi să comentăm acum", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Singapore.

Pentru victimele accidentului, pare că singura posibilitate este lansarea unei acţiuni în justiţie împotriva companiei de asigurare care se ocupă de maşinile ambasadei, NTUC Income, potrivit Today. De asemenea, văduva victimei care şi-a pierdut viaţa în accident analizează posibilitatea de a cere compensaţii.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite