Ambasador iranian: Afganistanul va fi al doilea Vietnam pentru SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari francezi  care fac instrucţia pe teren trupelor afgane
Militari francezi care fac instrucţia pe teren trupelor afgane

Ambasadorul Iranului în Franţa, Seyed Mahdi Miraboutalebi, a declarat joi seara la canalul France 24 că Afganistanul va fi "un al doilea Vietnam" pentru americani, considerând că motivul prezenţei SUA în regiune este controlul bogăţiilor naturale.

De ce "atâtea forţe militare occidentale", s-a întrebat Miraboutalebi, răspunzând la o întrebare asupra noii strategii a preşedintelui american Barack Obama, care a anunţat trimiterea a încă 30.000 de militari în Afganistan.

"Cine a creat Al Qaida? Şi pe talibani cine i-a creat. Ei americanii înşişi îi creează după care îi folosesc ca pretext pentru a fi acolo prezenţi. Ei se află în regiunea noastră pentru a pune mâna pe resursele naturale", a declarat diplomatul

Oficialul iranian a adăugat: "Cred că va fi un al doilea Vietnam pentru Statele Unite".

Războiul din Vietnam (1959 - 1975) a fost purtat între Vietnamul de Nord sprijinit de China şi URSS şi Vietnamul de Sud, sprijinit de Statele Unite. Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud şi unificarea ţării sub conducere comunistă. Trupele americane s-au retras din Vietnam, războiul fiind considerat unul dintre marile eşecuri ale politicii externe a SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite