Aliaţii NATO vor adera în mod oficial la coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic - surse diplomatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exercitiu NATO desfasurat la Smârdan, România/ Foto: EPA
Exercitiu NATO desfasurat la Smârdan, România/ Foto: EPA

Aliaţii NATO au decis miercuri seara să se alăture coaliţiei internaţionale de combatere a Statului Islamic, care este condusă în acest moment de către Statele Unite. Această decizie respectă o cerinţă cheie a preşedintelui american, care a susţinut în repetate rânduri că alianţa trebuie să facă mai multe în lupta de combatere a terorismului islamist, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.

Preşedintele Trump urmează să se întâlnească joi cu liderii alianţei militare la un summit organizat la Bruxelles, iar pe agendă este inclus şi atentatul sinucigaş de la Manchester.

Anterior, secretarul de stat american a declarat că se aşteaptă ca alianţa să adere la coaliţia internaţională, în ciuda reticenţei exprimată de mai mulţi lideri ai NATO cu privire la târârea într-un nou conflict din Siria şi Irak.

”Ambasadorii NATO au decis în această seară un plan de acţiune cu privire la terorism pentru summit. Acest plan include şi aderarea NATO la coaliţia globală împotriva ISIS”, a declarat un diplomat de la Bruxelles.

Această decizie va însemna o extindere a programului de supraveghere aeriană AWACS, care sprijină în mod curent operaţiunile Statului Islamic din Siria şi Irak.

Liderii NATO urmează să aprobe în mod oficial această decizie la summitul de la Bruxelles, în prezenţa preşedintelui Donald Trump.

NATO susţine în prezent coaliţia cu antrenamente şi supraveghere aeriană. Însă membrii nu vor ca NATO să lupte împotriva Statului Islamic, deşi cu toţii participă individual la coaliţia anti-ISIS.

Tillerson a explicat că aderarea NATO ar reprezenta ”un pas extrem de important, dar sunt în continuare ţări care se mai gândesc” cu privire la rolul alianţei în coaliţia anti-ISIS.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltemberg, a declarat săptămâna trecută că statele membre discută în continuare dacă să se alăture sau nu coaliţiei internaţionale care luptă împotriva grupării Statul Islamic, dar a subliniat că alianţa nu va trimite trupe combatante în Siria şi Irak.

Însă, secretarul general a revenit miercuri asupra declaraţiilor sale, susţinând că aderarea la coaliţie ar trimite un mesaj puternic de unitate în urma atentatului sinucigaş de la Manchester Arena, care a fost deja revendicat de către jihadiştii Statului Islamic.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite