Algeria a condamnat planurile Marocului de a confisca sediul ambasadei Algeriei în regat

0
Publicat:

Ministerul de Externe algerian a numit acțiunile regatului nord-african ca fiind un „comportament provocator”.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Autoritățile algeriene condamnă ferm planurile Marocului de a confisca sediul ambasadei Algeriei din regat, se precizează în comunicatul publicat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Nord-Africane.

"Regatul Maroc a intrat într-o nouă fază de escaladare a comportamentului său provocator față de Algeria. Aceste noi provocări s-au manifestat recent în proiectul de confiscare a sediului ambasadei Algeriei în Maroc", notează documentul Ministerului algerian de Externe.

Există o încălcare revoltătoare a respectului și îndatoririi de a proteja misiunile diplomatice ale statelor suverane, care sunt protejate atât de dreptul internațional, cât și de cutume. Planul marocan, contrar practicii internaționale civilizate, încalcă grav obligațiile prevăzute de Convenția de la Viena [1961] privind Relațiile Diplomatice, care necesită respect și protejare a ambasadelor de pe teritoriul lor, indiferent de circumstanțe”, a subliniat Ministerul de Externe algerian.

Algeria condamnă această operațiune de pradă [a Marocului], <...> ilegalitatea ei și incompatibilitatea cu responsabilitățile asumate de orice stat membru al comunității internaționale”, a adăugat ministerul.

"Guvernul algerian va răspunde acestor provocări prin toate mijloacele pe care le consideră adecvate. De asemenea, va folosi toate căile și mijloacele legale disponibile, în special în cadrul ONU, pentru a asigura respectarea intereselor sale", a concluzionat Ministerul de Externe.

Anterior, în presa algeriană au apărut informații că Marocul intenționează să confiște sediul ambasadei Algeriei în regat.

Relațiile de stat

Algeria și Marocul au avut relații extrem de dificile în ultimele decenii. Principala problemă a relațiilor dintre cele două state rămâne problema Saharei de Vest, în privința căreia cele două țări vecine iau poziții opuse.

În august 2021, republica nord-africană a rupt relațiile diplomatice cu regatul, acuzându-l că a comis „acte ostile continue”. Granița terestră dintre Maroc și Algeria a rămas închisă din august 1994. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite