Alegeri în estul Ucrainei: separatiştii proruşi încearcă să obţină „legimitate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din estul Ucrainei vor vota duminică într-un scrutin recunoscut doar de Rusia FOTO: Maxim Zmeyev/Reuters
Locuitorii din estul Ucrainei vor vota duminică într-un scrutin recunoscut doar de Rusia FOTO: Maxim Zmeyev/Reuters

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei încearcă să obţină „legimitate" prin alegerile ce vor avea loc duminică, într-un scrutin nerecunoscut de comunitatea internaţională.

Mâine au loc alegerile prezidenţiale şi legislative în estul Ucrainei, teritoriu controlat momentan de rebelii proruşi. Aceste alegeri vor oferi legitimitate" noii puteri, a declarat un oficial al Republicii Doneţk", relatează AFP.

Aceste alegeri sunt importante, pentru că ele vor oferi legitimitate puterii noastre şi ne vor îndepărta şi mai mult de Kiev", a dat asigurări Roman Liaghin, şeful comisiei electorale înfiinţate pentru aşa-zisele scrutine parlamentare şi prezidenţiale care vor avea loc duminică în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei.

Este regretabil că Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat deja că nu vor recunoaşte rezultatele acestor alegeri. Această atitudine nu este constructivă", a adăugat Liaghin în cursul unei conferinţe de presă, la Doneţk.

Liaghin a anunţat că peste trei milioane de buletine de vot au fost tipărite şi că aproximativ 34.00 de persoane au votat deja pe Internet. El a adăugat că aproximativ 50 de observatori sunt aşteptaţi pentru alegeri, în special din Rusia, Serbia, Muntenegru, Israel şi Statele Unite. Aceşti observatori nu reprezintă Statele Unite, ci diverse organizaţii", a precizat Liaghin.

Un observator francez, Jean-Luc Schaffhauser, membru al Parlamentului European şi apropiat de partidul de extremă-dreapta Frontul Naţional, prezent la această conferinţă de presă, a declarat că a venit cu titlu personal" şi nu reprezintă Parlamentul.

Republicile Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în aprilie de separatiştii proruşi, se pregătesc să-şi aleagă fiecare duminică un preşedinte şi Parlamentul.

Rusia a anunţat că va recunoaşte rezultatele acestor alegeri, contrar Kievului, Uniunii Europene şi Statelor Unite, care consideră că scrutinele organizate de separatiştii proruşi din estul Ucrainei contravin procesului de pace deschis prin acordurile de la Minsk din 5 septembrie. 

Citeşte şi: 

Moscova îi îndeamnă pe separatiştii din estul Ucrainei să organizeze alegeri legislative şi prezidenţiale pe 2 noiembrie

Moscova şi-a pierdut definitiv influenţa asupra Legislativului ucrainean,dar Rusia mai are un as în mânecă - alegerile din estul separatist al Ucrainei din 2 noiembrie. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, i-a încurajat pe separatişti să organizeze scutinul, declarând că Rusia va recunoaşte rezultatele alegerilor legislative şi prezidenţiale organizate de rebelii proruşi.

Luptele s-au reluat la Doneţk. Tiruri intense de artilerie într-un cartier de locuinţe

Tiruri susţinute de artilerie răsunau luni dimineaţa la Doneţk, fieful rebelilor proruşi din estul Ucrainei, marcând o reluare a confruntărilor armate după două zile de relativă acalmie, relatează AFP.

Ucraina: Măsuri de securitate sporite după ce SBU a arestat o grupare ce pregătea atentate în regiunile Kiev, Odessa şi Dnepropetrovsk

Serviciul ucrainean de Securitate a reţinut membrii unei grupări care pregăteau atentate teroriste în regiunile Kiev, Odessa şi Dnepropetrovsk, cu scopul de a „destabiliza situaţia în regiune în ajunul alegerilor“ legislative din 26 octombrie,

Separatiştii din Doneţk sărbătoresc „ziua steagului”

Rebelii proruşi din estul Ucrainei au sărbătorit ieri „ziua drapelului”, arborând steaguri de zeci de metri în culorile „republicii”: negru, albastru şi roşu. „Din păcate, avem foarte puţine sărbători acum, însă pe aceasta o vom ţine minte ani întregi. Mai devreme sau mai târziu, steagul nostru va fi arborat în Slaviansk, Mariupol, Kramatorsk şi nu numai”, şi-a încurjat adepţii Alexandr Zaharcenko, „premier” al regiunii separatiste.

Zborul MH17 prăbuşit în estul Ucrainei a fost doborât de separatişti, anunţă Serviciile Secrete germane

Din evaluarea făcută în urma prăbuşirii avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines în Ucraina reiese concluzia că aeronava a fost doborâtă de o rachetă trasă de rebelii prosuşi de lângă Doneţk, anunţă reprezentanţii Agenţiei Serviciilor Secrete din Germania, citaţi de publicaţia „Der Spiegel“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite