Zborul MH17 prăbuşit în estul Ucrainei a fost doborât de separatişti, anunţă Serviciile Secrete germane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zborul MH17 al Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 19 iulie 2014 doborât de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, susţin serviciile secrete germane
Zborul MH17 al Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 19 iulie 2014 doborât de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, susţin serviciile secrete germane

Din evaluarea făcută în urma prăbuşirii avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines în Ucraina reiese concluzia că aeronava a fost doborâtă de o rachetă trasă de rebelii prosuşi de lângă Doneţk, anunţă reprezentanţii Agenţiei Serviciilor Secrete din Germania, citaţi de publicaţia „Der Spiegel“.

După încheierea unei analize detaliate, serviciile secrete germane, „Bundesnachrichtendienst“ (BND) au concluzionat că rebelii proruşi sunt responsabili de prăbuşirea din data de 19 iulie, în estul Ucrainei, a Zborului MH17 aparţinând Malaysia Airlines. Avionul plecase din Amsterdam şi se îndrepta spre Kuala Lumpur, transportând 208 persoane.

Într-o prezentare susţinută pe 8 octombrie în faţa comitetului de control al Parlamentului german, Bundestag, responsabil de monitorizarea activităţii BND, preşedintele Gerhard Schindler a oferit dovezi ample, inclusiv imagini din satelit, dar şi alte fotografii relevante. BND are dovezi care indică faptul că proruşii au furat pe 17 iulie un sistem de apărare antiaeriană BUK de la o bază militară ucraineană şi au tras cu o rachetă, care a explodat în apropierea avionului malaysian.

Dovezi incontestabile împotriva separatiştilor

Dovezile obţinute la scurtă vreme după incident sugerau că aeronava fusese doborâtă de militanţi proruşi. Însă, guvernele Rusiei şi Ucrainei se acuzau reciproc de doborârea avionului. O comisie olandeză de investigaţie care a revizuit înregistrările de zbor a evitat plasarea vinei pentru prăbuşire. 189 de rezidenţi olandezi au murit în accidentul zborului MH17.

Directorul BND, Schindler, spune că agenţia sa a dat peste dovezi incontestabile. Una dintre ele este că fotografiile ucrainene au fost manipulate şi că există detalii care indică acest fapt. El a mai spus comitetului parlamentar că susţinerile ruşilor că racheta ar fi fost trasă de soldaţii ucraineni şi că un avion de luptă ucrainean a zburat foarte aproape de MH17 sunt false.

Au fost separatiştii proruşi“, a declarat Schindler despre prăbuşirea avionului care a implicat şi moartea a patru cetăţeni germani. Un purtător de cuvânt al Biroului Procurorului Federal German a declarat pentru „Der Spiegel“ că o investigaţie a fost deschisă privind atacatori necunoscuţi din cauza posibilităţii ca prăbuşirea avionului să fie o crimă de război.


Citeşte şi:

„Iartă-ne, Olanda“, mesajul neaşteptat de pe prima pagină a unui ziar rus

Jurnaliştii unuia dintre cele mai importante ziare ruse, „Novaya Gazeta“, cer iertare, pe prima pagină, locuitorilor Olandei care i-au pierdut pe cei dragi în tragedia aviatică din estul Ucrainei, în care 193 de olandezi au fost ucişi.

AUDIO Cine este „Diavolul“, rusul pe care serviciile secrete din Ucraina îl acuză pentru tragedia zborului MH17

Serviciile secrete ucrainene au dat publicităţii înregistrarea unei conversaţii telefonice dintre doi separatişti, cu două minute înainte ca avionul Boeing 777 care aparţinea companiei Malaysia Airlines să fie doborât.

Separatiştii proruşi, prinşi în timp ce foloseau cardurile şi telefoanele mobile ale oamenilor din cursa MH17

Rudele celor 298 de persoane care au murit joia trecută, după ce un avion civil a fost doborât deasupra estului Ucrainei, spun că au fost informate că separatiştii proruşi au folosit cardurile bancare ale acestora pentru a extrage bani în Ucraina. În plus, tot mai multe familii povestesc cum, imediat după ce au aflat de tragedia aviatică, au încercat să-şi sune rudele şi la telefoanele lor au răspuns „persoane cu accent est-european”.

Cum voiau separatiştii proruşi să împiedice ancheta privind doborârea cursei MH17

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei, suspectaţi că au doborât un avion civil al Malaysia Airlines săptămâna trecută, ucigând toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord, intenţionau să împrăştie fragmente din alte avioane la locul tragediei pentru a compromite ancheta privind atacarea avionului civil.

Olanda şi Australia se angajează să facă dreptate victimelor zborului MH17 doborât în estul Ucrainei

Australia şi Olanda sunt hotărâte să facă dreptate familiilor victimelor avionului Malaysia Airlines, doborât cu o rachetă în estul Ucrainei, în pofida opririi căutării rămăşiţelor, din cauza confruntărilor armate în zonă, relatează AFP.

Unchiul studentului clujean mort în tragedia aviatică din Ucraina: „Părinţii lui vor merge peste 2-3 săptămâni în Olanda şi îi vor ridica rămăşiţele“

Radu Anghel, unchiul studentului mort în tragedia aviatică din Ucraina, spune că autorităţile olandeze au anunţat familia din Canada şi că în 2-3 săptămâni vor merge să ridice rămăşitele ca să le ducă acasă, în Canada, pentru înmormântare. Unchiul mai spune că până la repatriere se va face o ceremonie în Olanda prin care vor fi comemorate victimele din accidentul aviatic.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite