Agricultorii japonezi plantează orez în apropiere de centrala de la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultori japonezi au reînceput sâmbătă să cultive orez la numai 15 kilometri de centrala nucleară avariată Fukushima Daiichi.

Este pentru prima dată când cultivatorii reiau această activitate în interiorul fostei zone interzise cu raza de 20 de kilometri din jurul atomocentralei, după cutremurul de pământ urmat de tsunami de la 11 martie 2011, informează France Presse.

Sâmbătă, trei agricultori au plantat aproximativ şase hectare cu orez în apropierea localităţii Tamura şi „totul este în regulă, mai ales că vremea este favorabilă“, a declarat responsabilul cu probleme de agricultură de la Fukushima, Tsuneaki Oonami.

„Am decontaminat în mare măsură câmpurile de orez şi am adus până aici apă pentru irigaţii“, a mai explicat Oonami, subliniind în acelaşi timp că trebuie în continuare combătute „zvonurile devastatoare“ legate de produsele locale.

Agricultorii folosesc îngrăşăminte pe bază de potasiu, care ajută răsadurile de orez să împiedice absorbţia de cesiu radioactiv.

Întreaga recoltă de orez va fi controlată înainte de a fi expediată pentru vânzare, a dat asigurări Oonami.

Zona interzisă a fost reconfigurată pentru a permite accesul populaţiei în perimetrele în care nivelul radiaţiilor este considerat puţin ridicat.

Cu începere din aprilie 2012, locuitorii din această zonă au permisiunea de a reveni în timpul zilei, însă le este interzis să rămână acolo peste noapte.



 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite