Aflat în campanie electorală, Erdogan vrea să redenumească bazilica „Sfânta Sofia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a menţionat duminică posibilitatea redenumirii fostei bazilici Sfânta Sofia, în prezent muzeu, în „moscheea Sfânta Sofia“, scrie Le Figaro.

Întrebat în timpul unui interviu despre o posibilă intrare gratuită la muzeul Sfânta Sofia, Erdogan a răspuns: „Nu este imposibil. Dar nu o vom face sub numele de «muzeu», ci «moscheea Sfânta Sofia»".

Potrivit lui, oficializarea acestei redenumiri ar putea avea loc după alegerile locale din 31 martie.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea la intrarea în Strâmtoarea Bosfor şi Cornul de Aur, catedrala Sfânta Sofia stă în centrul unor polemici între creştini şi musulmani.

Această biserică, în care erau încoronaţi împăraţii bizantini, a fost transformată în moschee în secolul al XV-lea, după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453.

Sub regimul laic al lui Mustafa Kemal Ataturk, ea a fost transformată în muzeu pentru a fi, potrivit legii, „oferit umanităţii“.

De la venirea la putere a lui Erdogan în 2003, activităţile legate de islam s-au înmulţit în interiorul Sfintei Sofia, mai ales cu şedinţe de citire a versetelor din Coran sau rugăciuni colective în faţa monumentului.

Grecia vecină, care urmăreşte atent patrimoniului bizantin în Turcia, şi-a exprimat în repetate rânduri preocuparea faţă de iniţiativele privind contestarea statutului Sfintei Sofia.

Erdogan a făcut această declaraţie în plină campanie pentru alegerile locale din 31 martie, care se anunţă strânse în marile oraşe precum Ankara şi Istanbul.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite