Acuzaţiile de corupţie încing prima dezbatere dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din Brazilia

0
Publicat:

Acuzaţiile de corupţie şi ajutoarele sociale pentru combaterea sărăciei au încins duminică seară prima dezbatere între candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2 octombrie din Brazilia, transmite EFE.

Jair Bolsonaro şi Luiz Inácio Lula da Silva, principalii candidați FOTO EPA-EFE
Jair Bolsonaro şi Luiz Inácio Lula da Silva, principalii candidați FOTO EPA-EFE

La dezbaterea televizată au participat principalii şase candidaţi, între ei, preşedintele în exerciţiu Jair Bolsonaro şi fostul şef al statului Luiz Inácio Lula da Silva, care se află în fruntea intenţiilor de vot, conform sondajelor de opinie, şi între care au avut loc cele mai dure ciocniri.

Din cauza numărului mare de candidaţi, au existat doar două confruntări directe între Lula şi Bolsonaro, prima în ceea ce priveşte corupţia şi a doua referitoare la programele de asistenţă pentru persoanele cele mai defavorizate, plus câteva schimburi de replici în cadrul intervenţiilor finale.

Tema centrală: Corupţia

Încă de la începutul dezbaterii, Bolsonaro s-a referit la cazurile de corupţie dezvăluite în timpul guvernării Lula, pe care l-a calificat drept ''cel mai corupt din istoria Braziliei'' şi, în două rânduri, l-a numit pe fostul preşedinte ''ex-puşcăriaş'', aluzie la faptul că Lula a petrecut aproape doi ani după gratii pentru două condamnări pentru corupţie, care au fost anulate în 2021 ca urmare a unor iregularităţi în timpul proceselor.

Lula a replicat că este ''mult mai curat'' decât Bolsonaro pentru că a fost ''judecat şi declarat nevinovat de Curtea Supremă şi de către ONU'' şi a dat asigurări că ''a fost băgat la închisoare'' exclusiv din motive politice, pentru ca Bolsonaro să poată câştiga alegerile precedente.

Şi alţi candidaţi s-au referit la corupţia din Partidul Muncitorilor (PT) al lui Lula şi au semnalat presupuse iregularităţi inclusiv în prezent, mai precis, o tentativă de deturnare a banului public în procesul de achiziţie a vaccinurilor anticoronavirus.

Candidatul Ciro Gomes, care a fost ministru în prima guvernare Lula, a declarat că s-a distanţat de PT ''pentru că Lula s-a lăsat corupt''.

Combaterea foametei

Lupta împotriva foametei, care afectează 33 de milioane de persoane în Brazilia, a provocat alt schimb dur de replici între Lula şi Bolsonaro, pe tema programelor de distribuţie a ajutoarelor.

Bolsonaro a promis să menţină subvenţiile pe care guvernul său a început să le distribuie persoanelor defavorizate în această lună, în plină campanie electorală, în timp ce Lula l-a acuzat că minte deoarece ajutoarele nu figurează în bugetul general pentru anul 2023.

Gomes, care ocupă locul trei în sondajele de opinie, însă la mare distanţă de Lula şi Bolsonaro, l-a acuzat pe actualul şef al statului că este insensibil fiindcă a negat, vinerea trecută, că în Brazilia chiar există foamete.

Un atac misogin

Un moment care a marcat dezbaterea a fost un atac la persoană al lui Bolsonaro la adresa unei ziariste, pentru o întrebare pe care aceasta a adresat-o altui candidat despre vaccinurile anticoronavirus.

Bolsonaro, cunoscut pentru derapajele sale misogine, comentează EFE, i-a transmis ziaristei Vera Magalhaes că este ''o ruşine pentru jurnalism'' şi a sugerat că ea ar simţi ''o oarecare pasiune'' pentru el. Jurnalista l-a întrebat pe candidatul Ciro Gomes dacă este de părere că ''dezinformarea'' despre vaccinuri, care a pornit ''inclusiv de la preşedintele republicii'', a contribuit la ''decese care ar fi putut fi evitate'' în timpul pandemiei şi la discreditarea campaniei guvernamentale privind vaccinarea.

Jignirile proferate de Bolsonaro la adresa ziaristei au atras după sine reacţia mai multor candidaţi rivali, care l-au criticat la unison pe preşedintele în exerciţiu şi i-au cerut să respecte femeile.

Stânga latino-americană

În intervenţia sa finală, Bolsonaro s-a referit la afinităţile politice ale lui Lula cu alţi lideri de stânga latino-americani şi a susţinut că, dacă ar câştiga alegerile, fostul preşedinte ar aplica şi în Brazilia aceleaşi politici.

''Fostul puşcăriaş l-a susţinut pe Chavez (Hugo Chavez, fostul preşedinte al Venezuelei - n.r.), l-a susţinut pe Maduro (Nicolas Maduro, actualul şef al statului venezuelean - n.r.). Şi ia uitaţi-vă cum arată Venezuela'', a declarat Bolsonaro, care a criticat şi situaţia economică a Argentinei sub conducerea lui Alberto Fernandez.

Bolsonaro a mai spus că Lula l-a sprijinit în Chile pe Gabriel Boric, care ''dădea foc în metrou'', pe Gustavo Petro în Columbia, ''care vrea să dea drumul la droguri', şi pe Daniel Ortega în Nicaragua, ''care arestează preoţi şi persecută măicuţe''.

Preşedintele în exerciţiu şi-a încheiat discursul cu sloganul său de campanie, ''Dumnezeu, patria, familia şi libertatea'', în timp ce Lula a făcut referire la experienţa sa la guvernare: ''ştiu ce-am făcut, ştiu ce vreau să fac şi de aceea nu cad în capcana promisiunilor superficiale''.

Toate sondajele de opinie îl plasează pe Lula, care conduce o coaliţie de 10 partide de tendinţă progresistă, drept favorit la câştigarea alegerilor, cu circa 45% din intenţiile de vot, faţă de 30% pentru Jair Bolsonaro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite