Un candidat la alegerile prezidenţiale din Brazilia a fost înjunghiat în timpul unui marş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale din Brazilia este în stare gravă după ce a fost înjunghiat de un atacator la un marş de campanie, relatează Reuters.

Parlamentarul de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, o figură controversată, care a înfuriat mulţi brazilieni în ultimii ani cu comentariile sale şi care, în acelaşi timp, se bucură de o categorie mare de susţinători conservatori, va sta cel puţin o săptămână în spital, a precizat doctorul Luiz Henrique Borsato. Aceta din urmă a adăugat că recuperarea candidatului ar putea să dureze aproximativ două luni.

„Rănile interne erau grave şi au pus în pericol viaţa pacientului“, a mai spus Borsato, care a adăugat că următoarea provocare a medicilor este să prevină o posibilă infecţie cauzată de perforarea intestinelor lui Bolsonaro.

Atacul asupra lui Bolsonaro este o întorsătură dramatică în ceea ce unii numesc a fi cele mai imprevizibile alegeri ale ţării. În urma mai multor anchete împotriva corupţiei au fost închişi zeci de oameni de afaceri şi politicieni puternici, spre satisfacţia alegătorilor furioşi.

Conform legilor privind campania electorală din Brazilia, coaliţia lui Bolsonaro aproape a rămas fără timp dedicat campaniei, pe care să-l folosească în reclame la televizor sau radio. Astfel, campania acestuia se bazează în principal pe reţelele sociale şi pe mitingurile uriaşe din întreaga ţară pentru a obţine susţinerea oamenilor. Totuşi, dacă Bolsonaro nu poate ieşi în stradă, asta i-ar putea pune în pericol campania.

Acesta a adoptat încă de la început o poziţie radicală privind siguraţa publică în Brazilia, unde, potrivit unui studiu al Naţiunilor Unite, au loc cele mai multe crime faţă de orice altă naţiune. Astfel, candidatul a devenit cunoscut şi pentru postura sa din timpul marşurilor, ridicându-şi mâinile ca pe două pistoale şi a declarat că va încuraja ca poliţia să-i ucidă pe loc pe toţi cei suspectaţi că ar face parte din grupări implicate în traficul cu droguri ori alţi criminali înarmaţi.

Bolsonaro a lăudat adesea dictatura militară a Braziliei din trecut şi a spus că aceasta trebuia să ucidă şi mai mulţi oameni.

Totodată, Jair Bolsonaro este judecat în faţa Curţii Supreme pentru un discurs despre care procurorii spun că a instigat la ură şi viol. Candidatul a spus despre acuzaţii că sunt motivate politic.

În ultimii ani, violenţa împotriva politicienilor brazilieni a devenit din ce în ce mai comună. În 2016, cu câteva luni înainte de alegerile consiliului local al regiunii care înconjoară Rio de Janeiro, cel puţin 13 politicieni sau candidaţi au fost ucişi înainte de pronunţarea voturilor.

În urmă cu câteva luni, Marielle Franco, consilierul oraşului Rio, cunoscut ca fiind un critic deschis al violenţei poliţiei asupra oamenilor care trăiesc în zone defavorizate, a fost asasinat.

Poliţia Federală a subliniat într-o declaraţie de presă că l-au prins pe suspectul care l-a înjunghiat pe Bolsonaro şi că în momentlu acesta se cercetează circumstanţele.

„Nu ştim dacă atacul a fost motivat politic”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

În imaginile de la televizor s-a putut vedea cum Bolsonaro era purtat pe umerii cuiva, în mijlocul mulţimii, când deodată un cuţit se ridică deasupra capetelor celor din jur şi îl atacă pe candidat. Ulterior, mai multe fotografii îl surprind pe Bolsonaro care ţipă de durere în timp ce cade în braţele celor din jur. A durat câteva momente pentru ca mulţimea să realizeze ce s-a întâmplat, după care oamenii l-au scos de pe stradă şi au chemat forţele de ordine.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri