Activistă din Turcia, reţinută pentru că a cerut o anchetă privind folosirea armelor chimice VIDEO

0
Publicat:

O activistă pentru drepturile omului, șefă a unei asociații medicale din Turcia a fost reţinută pentru că a cerut o anchetă pentru acuzaţiile potrivit cărora armata turcă a folosit arme chimice împotriva militanţilor kurzi.

Sebnem Korur Fincanci este și specialist în criminalistică Foto: Twitter/ @ExInt24
Sebnem Korur Fincanci este și specialist în criminalistică Foto: Twitter/ @ExInt24

Potrivit procurorilor, Sebnem Korur Fincanci este suspectată că a răspândit propagandă teroristă și că a insultat Turcia, după ce a făcut anumite declarații în mass-media pro-kurdă.

Turcia neagă folosirea armelor chimice împotriva Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK), pe care UE și SUA îl consideră o organizație teroristă.

Săptămâna trecută, gruparea militantă a lansat un videoclip despre care spunea că arată cum trupele turcești eliberează o substanță într-o peșteră, precum și despre efectele acesteia asupra unui militant și al unei femei. PKK susține că 17 dintre membrii săi au fost uciși recent de astfel de arme, în nordul Irakului.

Fincanci, care este și specialistă în criminalistică, a declarat pentru Medya Haber TV că a văzut videoclipul și crede că au fost folosite gaze toxice care afectează sistemul nervos.

Șefa partidului pro-kurd HDP din Turcia, Selahattin Demirtas, care este reținută, a fost de acord cu Fincanci, că ar trebui deschisă o anchetă.

Ministerul Apărării de la Ankara a declarat că forțele armate ale Turciei nu au folosit muniție interzisă la nivel internațional, iar consilierii președintelui turc Recep Tayyip Erdogan au criticat-o pe Fincanci pentru că a repetat acuzația.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a promis că va lua măsuri atât împotriva asociației medicale turcești, cât și împotriva președintei acesteia, pe care a acuzat-o că „vorbește pe limba PKK”.

Suntem hotărâți să facem în așa fel încât asociațiile profesionale să se concentreze asupra scopurilor lor fundamentale, curățindu-le de susținătorii organizațiilor teroriste”, a afirmat Erdogan.

De altfel în urma perchețiior în locuinața lui Fincanci, care a fost reținuă  la Istanbul, ar fi fost găsite și confiscate un pistol, glonțe Kalashnikov și un „manual de organizare”, conform postului naționat de televiziune din Turcia TGRT Haber.

Potrivit sursei citate, procuratura Generală din Ankara a solicitat instanței să o demită pe Fincanci din funcția de președinte al Consiliului Central TTB.

Marți, autoritățile au reținut 11 jurnaliști în cadrul unor raiduri în mai multe orașe turcești, fiind suspectați de legături cu militanții kurzi.

Turcia a adoptat recent o nouă lege privins mass-media care impune pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru diseminarea de informații false despre securitatea Turciei care ar declanșa „frica și tulburarea ordinii publice”. Organizația neguvernamentală internațională Amnesty International a descris legea drept „o altă zi neagră pentru libertatea de exprimare online și libertatea presei în Turcia”.

Anul viitor în Turcia vor avea loc noi alegeri pentru președinție și parlament, Recep Erdogan extinzându-și în ultimii ani controlul asupra instituțiilor media.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite