100 Gânditori Globali/ 2015: Marjan Minnesma - şi chemarea în judecată a unui guvern naţional pentru o chestiune globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PĂZITORII - De la amvonul Vaticanului la comunităţile aborigene ale Australiei, de la sălile Naţiunilor Unite la orezăriile Vietnamului, aceşti Gânditori Globali şi-au folosit influenţa cu speranţa de a curăţa planeta.

Au liberalizat preţul combustibililor într-un important stat producător de petrol, au alungat maşinile dintr-un oraş de două milioane de locuitori, au documentat sufocanta poluare a aerului din China, au folosit staruri ale muzicii pop pentru a promova energia solară în Africa. Campaniile lor au fost foarte diferite, dar mesajul este acelaşi: lumea trebuie să înceteze să ignore schimbările climatice, până nu e prea târziu.

fragment din lista 100 Gânditori Globali/ 2015, inclusă în ediţia FP România nr 49 (decembrie 2015/ ianuarie 2016)

Marjan Minnesma

Co-fondatoare şi Directoare, Fundaţia Urgenda, Olanda

PENTRU ADUCEREA ÎNCĂLZIRII GLOBALE ÎN FAŢA JUDECĂTORILOR. 

Organizaţia ecologistă a lui Marjan Minnesma – Fundaţia Urgenda – a câştigat în iulie trecut un răsunător proces în care a susţinut că prin eşecul limitării emisiilor de gaze de seră guvernul olandez „contribuia cu bună ştiinţă” la încălzirea globală şi viola drepturile cetăţenilor. Judecătorul a ordonat guvernului să taie 25% din emisii în următorii cinci ani.

Mult aplaudatul proces intentat de Urgenda serveşte acum drept model pentru a da în judecată statele în scopul salvării planetei. „80% din argumentele noastre şi din documentaţie pot fi utilizate în oricare ţară”, a scris Minnesma în The Guardian; acţiuni similare sunt în pregătire şi în Belgia şi în Norvegia. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite