100 de ani de la „Marele Kanto”, cutremurul care a distrus Tokyo şi Yokohama și a provocat moartea 142 de mii de oameni VIDEO

0
Publicat:

Denumit după câmpia care se întinde între Tokio şi Yokohama, marele cutremur Kanto s-a declanşat la 1 septembrie 1923 la ora 11 şi 58 de minute, scrie Agerpres.

Potrivit relatărilor vremii, durata cutremurului a fost între 4 şi 10 minute. A fost cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei înregistrat vreodată în regiune. Ulterior, cutremurul din Tôhoku, din 2011, a depăşit acel record.

Magnitudine de 7,9 grade

Marele Kanto” a avut o magnitudine de 7,9 concentrându-se adânc sub insula Izu Ôshima din golful Sagami. Cauza a fost o ruptură masivă a Jgheabului Sagami, din cauza efortului de energie enormă din subducţia Plăcii Mării Filipine sub Placa Okhotsk.

Cutremurul a devastat Tokyo, oraşul-port Yokohama, prefecturile din jurul Chiba, Kanagawa şi Shizuoka şi a provocat daune pe scară largă în întreaga regiune Kantô. Puterea a fost atât de mare încât în Kamakura, la peste 60 de kilometri (37 mile) de epicentru și a mutat o statuie a Marelui Buddha cântărind aproximativ 93 de tone scurte (84.000 kg) aproape două picioare.

Cutremur devastator în 1923 FOTO Profimedia
Cutremur devastator în 1923 FOTO Profimedia

142.800 de morți

S-au înregistrat aproximativ 142.800 de decese, circa 40.000 de persoane fiind dispărute. Cutremurul a generat cele mai mari pagube de dinainte de război suferite de Japonia. Fuvernul Japoniei a declarat, în 1960, ziua de 1 septembrie, comemorarea cutremurului, drept „Ziua pentru prevenirea dezastrelor", mai menţionează dictionnaire.sensagent.leparisien.fr.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite