1 septembrie: Se împlinesc 100 de ani de la cutremurul devastator din Japonia care a ucis 100.000 de oameni

0
Publicat:

Pe 1 septembrie se împlinesc 100 de ani de la cutremurul devastator din Japonia, unde au murit aproape 100.000 de oameni. Tot astăzi se împlinesc 79 de ani de al moartea prozatorului și dramaturgului Liviu Rebreanu.

Marele cutremur din Japonia, 1923
Marele cutremur din Japonia, 1923

Alte evenimente ce au mai avut lo în istoria zilei:

1923: Marele cutremur din Japonia

Cele mai afectate au fost Tokio și Yokohama, unde au murit aproape 100.000 de oameni. Magnitudinea a fost  estimată la 7,9 - 8,2, iar epicentrul a fost stabilit în apele golfului Sagami, la 25 de mile sud de Tokyo. Orașul Yokohama a fost lovit chiar mai rău decât Tokyo, deși ambele au fost devastate. Cutremurul din larg a declanșat un tsunami care a lovit insula O-shima la o înălțime de 12 metri, dar și peninsulele Izu și Boso cu valuri de 6 metri.

Capitala veche a Japoniei de la Kamakura a fost inundată de un val de 6 metri care a ucis 300 de oameni. Cutremurul a fost urmat de incendii devastatoare care au mistuit case și birouri. 90% din casele din Yokohama au ars, iar 60% din locuitorii din Tokyo au rămas fără adăpost. A fost cel mai dramatic cutremur din istoria japoneză, dezastrul provocând 100.000 de decese, potrivit cifrelor oficiale, scrie Digi 24.

1939: Germania a invadat Polonia, declanșat Al Doilea Război Mondial

Este acceptat de către toată lumea că invadarea Poloniei a marcat începutul celui de-al doilea război mondial în Europa, de vreme ce aliații continentali ai Poloniei (Regatul Unit și Franța) au declarat război Germaniei pe 3 septembrie, gest urmat la scurtă vreme de Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Soldați germani distrug un punct de trecere al forontierei FOTO Wikipedia
Soldați germani distrug un punct de trecere al forontierei FOTO Wikipedia

Invazia a început pe 1 septembrie 1939, la numai o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, și s-a încheiat pe 6 octombrie, odată cu ocuparea întregii Polonii de agresorii germani și sovietici. Invazia a venit după un presupus „atac polonez” de pe 31 august 1939, o înscenare germană de fapt.

1944 - A murit marele prozator şi dramaturg Liviu Rebreanu

Născut pe 27 noiembrie 1885, la Târlișua, județul Bistrița Năsăud, Liviu Rebreanu a fost membru titular al Academiei Române. Este considerat, în tradiția critică românească,  romanului modern în literatura română și unul dintre cei mai mari scriitori români din secolul al XX-lea. Romanele sale cele mai cunoscute, Ion și Răscoala, reprezintă o amplă frescă a vieții rurale dinainte de Primul Război Mondial.

Liviu Rebreanu  FOTO Wikipedia
Liviu Rebreanu FOTO Wikipedia

Pentru o scurtă perioadă de timp din anul 1909 a lucrat ca funcționar la primăria din Vărarea, actualul Nepos. Participă la serbările Astrei de la Sibiu. Trece munții și se stabilește la București unde participă la cenaclul lui Mihail Dragomirescu, unde va prezenta nuvela "Proștii".

În luna ianuarie 1910, pe baza convenției cu Austro-Ungaria, guvernul budapestan cere autorităților românești extrădarea gazetarului ardelean. În februarie, Rebreanu a fost arestat și deținut la Văcărești. Într-un Memoriu adresat autorităților românești în luna mai, tânărul scriitor a menționat că adevărata pricină a cererii de extrădare constă în activitatea sa publicistică pe care, anterior, a desfășurat-o în slujba românilor de peste munți.

1951: S-a născut Nicu Ceaușescu, fiul lui Nicolae Ceaușescu

A fost al treilea copil al lui Nicolae Ceaușescu. Numit în funcția de prim-secretar al organizației PCR Sibiu către sfârșitul regimului comunist din România, a fost considerat un potențial succesor în funcție al tatălui său. A fost arestat în zilele Revoluției din 1989 și condamnat ulterior la o pedeapsă cu închisoarea, fiind eliberat pe motive medicale.

Nicu Ceaușescu  FOTO Wikipedia
Nicu Ceaușescu FOTO Wikipedia

A fost acuzat inițial pentru genocid, omor deosebit de grav și subminare a economiei naționale, a fost condamnat în cele din urmă la doar cinci ani pentru nerespectarea regimului munițiilor și armelor de foc.

S-a îmbolnăvit de ciroză. A decedat în clinica Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien (AKH) din Viena în septembrie 1996. Bunurile confiscate i-au fost returnate parțial.

1957: S-a născut Gloria Estefan, cântăreață americano-cubaneză

Cântăreață și compozitoare americano-cubaneză, este supranumită „Regina muzicii latino pop”. A intrat în topul 100 al celor mai buni artiști din lume cu peste 100 de milioane de exemplare ale albumelor ei vândute în întreaga lume, dintre care 30,5 milioane de exemplare vândute numai în Statele Unite.

Laureată a șapte Premii Grammy și a numeroase single-uri clasate pe primul loc în topuri, ea este una dintre cele mai mari cântărețe de muzică latino din prezent. Estefan a primit câte o stea pe Hollywood Walk of Fame și Las Vegas Walk of Fame.

1955: A fost înființată Filarmonica de Stat din Cluj

Actuala filarmonică a fost fondată în data de 1 septembrie 1955 sub denumirea de Filarmonica de Stat Cluj, ca o instituție artistică dedicată exclusiv concertelor. Avea 75 de muzicieni, aleși sub supravegherea maestrului Wilhelm Demian. Antonin Ciolan a fost numit dirijorul orchestrei, primul concert având loc pe data de 4 decembrie 1956.

Filarmonica de Stat Cluj
Filarmonica de Stat Cluj

Sub bagheta maestrului Ciolan și datorită efortului tinerilor muzicieni de la Academia de Muzică din Cluj (pe atunci, Conservatorul de Muzică), Filarmonica a devenit curând una dintre principalele promotoare ale culturii în România. În 1972, sub conducerea lui Sigismund Toduță, a fost fondat corul filarmonicii, condus de maestrul Dorin Pop, iar apoi de Florentin Mihăescu și Cornel Groza.

1996: S-a născut Zendaya, actriță, cântăreață și dansatoare americană

A crescut făcând parte din California Shakespeare Theater în Orlando, unde mama ei a lucrat ca manager. Zendaya a ajutat-o pe mama ei la slujbă și în vânzarea de bilete.

Primul ei single a fost Swag it out cu care a avut un mare succes mondial, organizând chiar și un turneu prin America.

Locuiește în Los Angeles împreună cu familia ei, asistentul ei și un câine, Giant Schnauzer numit Noon. Interesele ei includ cântatul, actoria și designing-ul. Este într-o relație cu actorul Tom Holland.

2011: A murit Alexandru Pesamosca, supranumit „îngerul copiilor”

A fost academician, doctor chirurg, născut în 1930. A fost un chirurg pediatru din România, iar timp de jumătate de secol, el a făcut circa 45 000 de operații, salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către ceilalți medici.

Alexandru Pesamosa, medicu chirurg  FOTO  Wikipedia
Alexandru Pesamosa, medicu chirurg FOTO Wikipedia

În ultimii ani nu a mai operat, ci doar a dat instrucțiuni medicilor chirurgi care veneau să-i ceară ajutorul.

În vara anului 2011, el a fost internat la Spitalul Floreasca din cauza unor afecțiuni cardiace și renale. A murit în dimineața zilei de 1 septembrie 2011, la vârsta de 81 de ani.

2017 - A murit Zoe Petre, istoric, publicist, consilier prezidenţial

Era născt pe 23 aug. 1940, la Bucurșeti, fiind un istoric, publicist și om politic român. În perioada 1990-1996 a fost decan al Facultății de Istorie a Universității din București. După Revoluția din decembrie 1989, Zoe Petre s-a manifestat activ ca o personalitate culturală de prim rang, în cadrul societății civile.

Zoe Petre a fost consiliere prezidențial
Zoe Petre a fost consiliere prezidențial

După ce în anii 1992 și 1996, a activat ca director de comunicare al campaniei prezidențiale a candidatului CDR, Emil Constantinescu, la data de 1 decembrie 1996, prof. dr. Zoe Petre a fost numită în funcția de consilier prezidențial pe probleme de politică internă și externă al Președintelui României, Emil Constantinescu și coordonator al Departamentului de Politici Publice al Președinției României. A îndeplinit această funcție până la data de 21 decembrie 2000, când a fost eliberată din funcție după ce Emil Constantinescu a părăsit postul de președinte al României.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite