Zi de doliu național în Ucraina, după ce armata rusă a bombardat cel mai mare spital de copii din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O zi de doliu este ținută în Ucraina după unul dintre cele mai grave valuri de rachete rusești din ultimele luni, soldat cu cel puțin 41 de morți și 166 de răniți.

foto spital bombardat la Kiev
Zi de doliu național în Ucraina

Principalul spital pentru copii din capitala Kiev a fost printre clădirile lovite luni în orașe din întreaga țară.

Două persoane au murit când o rachetă a spulberat o parte din Spitalul de copii Ohmatdyt - cea mai mare instituție de pediatrie din Ucraina - iar căutarea supraviețuitorilor sub dărâmături a continuat până în primele ore ale zilei de marți, transmite BBC News.

Rusia a negat că a vizat spitalul, afirmând că acesta a fost lovit de fragmente ale unei rachete ucrainene de apărare antiaeriană, în timp ce Ucraina a declarat că a găsit rămășițe ale unei rachete de croazieră rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit atacul „brutal” și l-a descris pe omologul său rus Vladimir Putin drept un „criminal sângeros”.

NATO se pregătește pentru un summit care va avea loc marți la Washington, unde răspunsul blocului militar la invazia Ucrainei se va afla pe ordinea de zi.

Liderii mondiali aliați ai Ucrainei au condamnat atacul, inclusiv noul prim-ministru britanic, Sir Keir Starmer.

Acesta a declarat că „atacarea copiilor nevinovați” a fost „cea mai depravată dintre acțiuni” și a promis că va continua să sprijine Kievul după schimbarea guvernului din Regatul Unit.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că în curând va fi anunțat un sprijin suplimentar pentru sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei, calificând atacurile drept „o reamintire oribilă a brutalității Rusiei”.

Zelenski a declarat că Rusia a lansat luni peste 40 de rachete, avariind aproape 100 de clădiri din Kiev, Dnipro, Kryvyi Rih, Sloviansk și Kramatorsk.

Imagini de la locul exploziei de la spitalul din Kiev - specializat în tratarea cancerului și în transplanturi de organe - au arătat copii conectați la perfuzii care așteptau să fie evacuați din fața clădirii avariate.

Echipele de salvare și medicii au săpat printre dărâmături pentru a căuta supraviețuitori, deși nu era clar câți erau încă blocați.

Luni după-amiază, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că 16 persoane, inclusiv șapte copii, au fost rănite în urma atacului asupra spitalului.

El a declarat că atacurile din oraș au fost printre cele mai grave cu care s-a confruntat Kievul de la începutul războiului, în timp ce a ordonat ca drapelele să fie arborate la jumătate de catarg marți și a anulat evenimentele de divertisment.

În urma atacului, jucătoarea ucraineană de tenis Elina Svitolina a purtat o panglică neagră în semn de respect când a jucat luni după-amiază în optimi la Wimbledon.

Ea și-a stăpânit lacrimile în timpul interviului de după meci, spunând: „Nu a fost ușor să mă concentrez astăzi asupra meciului. Încă de dimineață a fost dificil să citesc știrile. Să intri pe teren este extrem de greu”.

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina a declarat că numărul victimelor civile a crescut în ultimele luni, în timp ce Rusia și-a reînnoit campania aeriană.

Un raport recent a declarat că luna mai a fost cea mai mortală lună din punct de vedere al deceselor în rândul civililor din ultimii aproape un an.

Marți dimineață, guvernatorul regiunii Rostov din sudul Rusiei a declarat că a izbucnit un incendiu la o centrală electrică după ce Ucraina a lansat „zeci” de drone. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite