Zelenski cere NATO un „mesaj foarte clar“ că Ucraina va intra în Alianță după ce se va termina războiul cu Rusia

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi să primească un ''mesaj foarte clar'' din partea NATO că ţara sa va putea intra în această Alianţă ''după război'', relatează agenţiile DPA şi EFE.

Secretarul general NATO, Jans Stoltenberg, și președintele Ucrainei FOTO: EPA EFE
Secretarul general NATO, Jans Stoltenberg, și președintele Ucrainei FOTO: EPA EFE

"Suntem realişti. Ştim că nu vom intra în NATO în timpul războiului, dar dorim să obţinem un mesaj foarte clar că vom intra în NATO după război", a spus Zelenski la o conferinţă de presă comună la Haga cu premierul olandez Mark Rutte şi cu premierul belgian Alexander De Croo.

Zelenski, care s-a declarat "convins" că Ucraina va câştiga războiul cu Rusia, a cerut din nou mai multe arme occidentale "cât mai rapid posibil". El a insistat de asemenea ca aliaţii Kievului să ajute la reconstrucţia Ucrainei, deşi a admis că există "probleme legale" în ţările UE pentru a folosi în acest scop activele ruseşti îngheţate în virtutea sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea războiului contra Ucrainei, relatează Agerpres.

Referindu-se la cererea lui Zelenski privind aderarea la NATO, premierul Mark Rutte a spus că ţara sa "sprijină ambiţiile Ucrainei pentru NATO" şi a precizat că lucrările pregătitoare ale summitului Alianţei, care se va desfăşura în iulie la Vilnius, includ eforturile pentru ca în declaraţia finală a reuniunii să se facă un "pas anume" în acest sens şi să nu mai fie reluate formule folosite la summiturile anterioare.

"Summitul NATO de la Vilnius poate deveni istoric", a spus în urmă cu două săptămâni Zelenski în prezenţa secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg, venit atunci într-o vizită surpriză la Kiev. Este "important ca Ucraina să primească (la Vilnius) invitaţia corespunzătoare (...) Este momentul", a insistat preşedintele ucrainean.

Ca răspuns, Stoltenberg a reiterat sprijinul Alianţei faţă de ambiţiile ucrainene, dar a fost prudent asupra unui calendar de aderare. El a subliniat că prioritatea acum este ca Ucraina să câştige războiul cu Rusia, amintind că, de când a început acest război în februarie anul trecut, Ucraina a primit din partea statelor occidentale un ajutor ce însumează peste 150 de miliarde de dolari, din care 65 de miliarde ajutor militar.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite