Zelenski: Având în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva Mariupol-ului, lumea trebuie să răspundă acum

0
0
Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a declarat că având în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol şi utilizarea repetată de către armata rusă a muniţiilor cu fosfor în Ucraina, lumea trebuie să răspundă acum. „Orice răspuns nu va schimba nimic şi va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”, spune el.

Preşedintele Ucrainei afirmă că priveşte cu mare atenţie „rapoartele de ieri despre folosirea unui proiectil cu o substanţă otrăvitoare la Mariupol împotriva apărătorilor oraşului”.

„Nu este încă posibil să tragem concluzii sută la sută despre ce fel de substanţă a fost. Evident, este imposibil să se efectueze o investigaţie completă şi o analiză completă în oraşul asediat. Cu toate acestea, având în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol şi utilizarea repetată de către armata rusă a muniţiilor cu fosfor în Ucraina, de exemplu, lumea trebuie să răspundă acum. Răspundeţi preventiv. Pentru că după folosirea armelor de distrugere în masă, orice răspuns nu va schimba nimic. Şi va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”

Zelenski afirmă că în discursul adresat parlamentului şi poporului Lituaniei şi, în acelaşi timp, adresat tuturor naţiunilor europene, a subliniat că „cel de-al şaselea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei trebuie să includă petrol”. 

„Nu mai multiplicaţi pachetele de sancţiuni insuficient de puternice. În orice caz, va trebui să recunoaşteţi că doar abandonarea de către Europa a resurselor energetice ale Rusiei şi restrângerea completă a sistemului bancar al Rusiei pot fi un argument pentru ca conducerea Rusiei să caute pacea. Fără aceasta, Moscova caută o soluţie militară”, spune liderul ucrainean. 

Zelenski mai spune că a vorbit şi cu cancelarul Austriei Nehammer, care se întâlnise cu liderul rus Vladimir Putin, cu o zi înainte. ”Am făcut schimb de detalii despre această întâlnire”, spune Zelenski. 

„Multor oameni le place să-şi bată joc de ocupanţi, să troleze eşecurile, nivelul de pregătire al soldaţilor lor şi calitatea îndoielnică a «ultimelor» echipamente ruseşti, care au fost dezvoltate în ultimii 20 de ani şi sunt inferioare modelelor sovietice. Şi pe bună dreptate. Este corect. Dar, în acelaşi timp, trebuie să înţelegem că nu toate tancurile ruseşti sunt blocate în câmp. Nu toţi soldaţii inamici pur şi simplu fug de pe câmpul de luptă. Şi nu toţi sunt recruţi care nu ştiu să ţină armele corect. Asta nu înseamnă că ar trebui să ne fie frică de ei”, mai spune Zelenski. 

Statele Unite invocă marţi „informaţii credibile” cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească „agenţi chimici” într-o ofensivă în vederea cuceririi oraşului ucrainean Mariupol, relatează AFP.Body

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite