Zelenski: Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă în ţară - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Preşedintele Ucrainei a afirmat că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării, după război, dar luptele grele care se duc în Donbas vor decide „când va veni acest «după»” şi care vor fi graniţele unde vor fi „stricate” planurile ocupanţilor. „Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina”, a subliniat el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, că în Donbas continuă luptele „foarte grele”.

„Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din Donbas, «fiecare» nu este o exagerare. Ca Volnovakha, ca Mariupol. Toate aceste ruine, odată oraşe fericite, urme negre de foc, cratere de la explozii - asta e tot ce poate da Rusia vecinilor săi, Europei şi lumii. Acesta este probabil cel mai rapid exemplu de degradare completă a unui stat - calea pe care statul rus a urmat-o timp de 107 zile”, a afirmat Zelenski.

El a spus că trupele ucrainene fac tot ce pot să oprească ofensiva ocupanţilor, cât le permit „armele grele, artileria modernă - tot ce am cerut şi continuăm să le cere partenerilor noştri”.

Preşedintele ucrainean a arătat că s-a întâlnit, la Kiev, cu secretarul de stat pentru Apărare din Regatul Unit, Ben Wallace, şi au discutat despre oprirea agresiunii Rusiei, despre modul în care aceasta poate fi lipsită de potenţialul ofensiv. El a adăugat că s-a adresat şi comunităţii universitare britanice, vorbind cu studenţii şi lucrând ”la toate nivelurile ca lumea să ne poată auzi şi să ştie de ce avem nevoie”.

Zelenski a spus că studenţii au avut multe întrebări despre cum va fi viaţa după acest război, despre reconstrucţie.

„Desigur, ne pregătim pentru o restaurare la scară largă a statului nostru. Desigur, am început deja reconstrucţia în teritoriul eliberat. Desigur, vom schimba multe în vieţile noastre după acest război. Şi e bine că lumea e interesată de detalii, vor să se alăture, se gândesc la moduri în care să lucreze pentru Ucraina după victoria noastră. Dar bătăliile continuă. Şi chiar acum, în aceste bătălii foarte dificile se decide când va veni acest «după». Se decide la care graniţe vom strica în sfârşit planurile ocupanţilor. Şi toată lumea ar trebui să amintească societăţii din alte ţări asta. Bătăliile care se duc acum. Sprijinul de care este nevoie acum. Nu depinde doar de politicieni şi diplomaţi. Ci şi de jurnalişti, activişti, antreprenori, oamnii noştrii strămutaţi care sunt acum în străinătate. Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina”, a subliniat Volodimir Zelenski.

El a menţionat că s-a adresat şi participanţilor la Summitul democraţiei de la Copenhaga, vorbind în special despre răspunsul Uniunii Europene pe care Ucraina îl aşteaptă la solicitarea sa de candidatură.

„Voi sublinia din nou şi din nou: acesta va fi răspunsul UE nu doar pentru Ucraina, ci si pentru propriul viitor - viitorul proiectului european”, a susţinut preşedintele Ucrainei.

El s-a declarat recunoscător Guvernului britanic, Băncii Mondiale şi Guvernului Canadei pentru noi etape ale sprijinului financiar pentru Ucraina, menţionând că în urmă cu o zi ţara a primit 1,5 miliarde de dolari americani: un miliard de la Banca Mondială şi 500 de milioane de la Marea Britanie, bani care vor fi folosiţi pentru a plăti salariile din sectorul public. La rândul său, Canada a devenit prima ţară care a trimis un miliard de dolari canadieni în contul administrativ al Ucrainei de la Fondul Monetar Internaţional.

Zelenski a adăugat că Guvernul Ucrainei a început deja să implementeze deciziile discutate la şedinţa de săptămâna aceasta.

El a menţionat că s-a aprobat un document care se referă la autorizarea vamală a maşinilor prin serviciul de stat «Diia»”, întregul proces fiind transparent şi unul care să „elimine aranjamentele din umbră care erau posibile în anii anteriori în această zonă”. Zelenski a spus că speră ca deputaţii să voteze rapid un astfel de proiect.

„Tot azi, Guvernul a prezentat detalii specifice despre programele de stat care ar trebui să asigure noi locuri de muncă şi sprijin pentru afaceri în aceste timpuri grele pentru noi toţi. Asta se referă în special la granturi nerambursabile pentru micro-afaceri şi alte tipuri de sprijin financiar special pentru întreprinderi mici şi mijlocii. În pofida presiunii din partea Rusiei, în pofida tuturor atacurilor ruseşti, vom face totul pentru a relansa economia Ucrainei, activitate economică", a declarat Zelenski.

Zelenski a încheiat spunând că a semnat noi decrete pentru oferire de distincţii unor eroi, 242 de persoane, din care 8 post mortem.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite