Zelenski a respins legea privind declarațiile de avere ale oficialilităților: Motivul invocat de președintele ucrainean

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că a respins legea care în forma sa actuală menţinea secrete declaraţiile de avere ale oficialităţilor.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

Parlamentul ucrainean a votat săptămâna trecută pentru reinstituirea regulii privind declaraţia de avere, ce fusese suspendată, ca măsură preventivă, după începerea invaziei ruse. Legea adoptată de parlamentarii ucraineni menţine pentru încă 12 luni caracterul secret al declaraţiilor respective, fapt ce îl nemulțumește pe Zelenski.

„Motivul (pentru veto, n. red.) este clar: declaraţiile ar trebui să fie dezvăluite integral. Chiar acum. Nu peste un an. Registrul trebuie să fie deschis chiar acum”, a scris președintele ucrainean pe contul său de Telegram.

„Acest amendament cheie trebuie să fie făcut înainte ca legea să poată fi votată din nou. Rapid”, a adăugat el.

Deputatul Iaroslav Jelezniak a precizat, tot pe Telegram, că Parlamentul ucrainean va supune din nou la vot legea pe 20 septembrie.

Decizia lui Zelenski a fost salutată de mai mulţi parlamentari şi de activişti anticorupţie ucraineni. Vitali Şabunin, un cunoscut militant anticorupţie, a declarat că veto-ul exprimat de Zelenski este o „victorie” pentru societatea ucraineană.

„Decizia corectă şi oportună”, a reacţionat şi Olena Şuliak, membră a conducerii partidului Servitorul Poporului.

O petiţie care îi cerea lui Volodimir Zelenski să respingă legea respectivă a adunat rapid zeci de mii de semnături, mult peste pragul de 25.000 necesar pentru a fi eligibilă pentru analiză prezidenţială.

„Acesta este un caz unde preşedintele nu are altă opţiune după ce petiţia a strâns semnăturile în timp record”, a ţinut să evidenţieze ONG-ul Centrul de acţiune anti-corupţie, care a salutat decizia lui Zelenski ca pe o victorie pentru societatea ucraineană.

Combaterea corupţiei este unul dintre domeniile în care Ucraina trebuie să facă cele mai mari progrese în perspectiva unei eventuale aderări la Uniunea Europeană. Ucraina a primit anul trecut statutul de candidat la aderarea la blocul comunitar european.

Potrivit cotidianului The Kiev Independent, un sondaj de opinie publicat recent de Fundaţia pentru iniţiative democratice Ilko Kucheriv arată că 78% din ucraineni sunt de părere că preşedintele Zelenski are o responsabilitate directă pentru corupţia din guvern şi din administraţiile regionale. Doar 18% dintre cei chestionaţi nu au fost de acord cu această declaraţie.

Sondajul a fost realizat împreună cu Institutul internaţional de sociologie de la Kiev în perioada 3-17 iulie, pe un eşantion de 2.011 persoane din toate regiunile Ucrainei, cu excepţia zonelor apropiate de linia frontului şi a Crimeei, regiunilor Doneţk, Lugansk şi Herson, aflate sub ocupaţie rusă, transmite agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite