Zeci de mii de oameni au protestat față de violența poliției, în Franța. Ce au scandat pe străzile din Paris VIDEO

0
Publicat:

Într-o zi marcată de demonstrații ample și tensionate împotriva violenței poliției, sâmbătă, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în mai multe orașe din Franța. La Paris, trei polițiști au suferit răni ușoare în urma unor incidente violente.

Proteste împotriva poliției în Franța FOTO Twitter/ GistReel
Proteste împotriva poliției în Franța FOTO Twitter/ GistReel

Demonstrațiile masive au fost organizate la apelul aproximativ o sută de organizații sindicale, politicieni și colective din cartierele populare. Acestea au beneficiat și de sprijinul a 150 de personalități notabile din industria cinematografiei, printre care se numără și regizoarea Justine Triet, câștigătoarea Palme d'Or la festivalul de film de la Cannes din 2023.

Conform datelor furnizate de Ministerul de Interne, aproximativ 31.300 de manifestanți au protestat în întreaga țară, din care 9.000 s-au adunat în capitala franceză. În schimb, estimările sindicatului CGT și ale partidului stângii radicale LFI indică un număr mai mare de participanți, aproximativ 80.000 la nivel național, dintre care 15.000 în Paris.

Protestele au devenit violente în capitala Franței

Cu toate că protestul a început într-o manieră relativ pașnică, atmosfera a devenit tensionată la scurt timp. În Paris, un grup de câteva sute de indivizi cu cagule au vandalizat sucursale bancare și au aruncat cu pietre într-o mașină de poliție, potrivit AFP.

Vehiculul de poliție, blocat în trafic, a fost atacat cu bare de fier, iar unul dintre polițiști a coborât din mașină pentru scurt timp cu arma în mână pentru a-i ține la distanță pe manifestanți, conform înregistrărilor video, postate pe rețelele de socializare și confirmate de o sursă din poliție.

Intervenția ulterioară a altor polițiști a pus capăt atacului. Trei dintre cei patru oameni ai legii, aflați în mașină, au suferit răni ușoare.

Potrivit unui raport emis de Ministerul de Interne, șase persoane au fost arestate în întreaga țară, în urma acestor evenimente.

La Paris, mulțimea de protestatari a scandat lozinci precum „Poliție peste tot, justiție nicăieri”, „Fără justiție nu este pace” și „Justiție pentru Nahel”. Cel din urmă era un adolescent, ucis pe 27 iunie în apropiere de Paris, în timpul unui control rutier. Moartea sa a provocat o serie de revolte în Franța.

O pancartă, ce afișa o statuie reprezentând justiția cu ochii tăiați cu roșu și inscripția „Legea ucide” a fost purtată de unii protestatari, semn al criticii aduse unui articol din codul de securitate internă ce extinde prerogativele poliției de a trage în cazul opoziției la arestare.

Discriminarea rasială

În luna iulie, Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării rasiale a denunțat practica „persistentă” în Franța de „profilare rasială combinată cu utilizarea excesivă a forței în aplicarea legii, în special de către poliție, împotriva membrilor grupurilor minoritare, în special a persoanelor de origine africană și arabă.”

Parisul a respins vehement aceste acuzații, considerându-le „excesive” și „nefondate”, și a asigurat că în Franța sunt interzise măsurile de profilare etnică aplicate de poliție.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite