Zeci de epave ale unor nave de război cu explozibili, scoase la suprafață în Dunărea afectată de secetă

0
0

Zeci de nave germane de război scufundate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au ieşit la suprafaţă din cauza nivelului scăzut al Dunării.

Nave germane de război, scufundate în Dunăre în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial FOTO CNN
Nave germane de război, scufundate în Dunăre în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial FOTO CNN

Peste 20 de epave au ieșit la suprafață în apropiere de Prahovo, în estul Serbiei, multe dintre acestea conținând încă tone de muniție și explozibili și reprezentând un pericol pentru navigație. Acestea fac parte dintre sutele de vase scufundate în 1944 de flota Germaniei naziste, în timp ce se retrăgeau din Marea Neagră, iar acum îngreunează traficul fluvial după ce Dunărea a ajuns la unul dintre cele mai scăzute niveluri, scrie CNN.

Unele dintre nave încă mai au turele, poduri de comandă, catarge rupte și carene răsucite, în timp ce altele se află în mare parte scufundate sub maluri de nisip.

Flotila germană a lăsat în urmă un mare dezastru ecologic care ne amenință pe noi, oamenii din Prahovo”, a declarat Velimir Trajilovic, 74 de ani, un pensionar din Prahovo care a scris o carte despre navele germane.

Lunile de secetă și temperaturile record au îngreunat traficul fluvial pe arterele vitale din alte părți ale Europei, inclusiv din Germania, Serbia, Italia și Franța.

În Serbia, autoritățile au recurs la dragare pentru a menține deschisă navigația de pe Dunăre, iar în martie au lansat o licitație pentru salvarea epavelor și îndepărtarea muniției și a explozivilor. Costul operațiunii a fost estimat la 29 de milioane de euro.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite