Separatiştii proruşi, prinşi în timp ce foloseau cardurile şi telefoanele mobile ale oamenilor din cursa MH17

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatiştii au umblat prin bagajele şi buzunarele celor care au murit în tragedia aviatică din Ucraina
Separatiştii au umblat prin bagajele şi buzunarele celor care au murit în tragedia aviatică din Ucraina

Rudele celor 298 de persoane care au murit joia trecută, după ce un avion civil a fost doborât deasupra estului Ucrainei, spun că au fost informate că separatiştii proruşi au folosit cardurile bancare ale acestora pentru a extrage bani în Ucraina. În plus, tot mai multe familii povestesc cum, imediat după ce au aflat de tragedia aviatică, au încercat să-şi sune rudele şi la telefoanele lor au răspuns „persoane cu accent est-european”.

Soţia uneia dintre victime, un pilot britanic de elicopter, a fost nevoită să închidă cardul soţului ei, după ce a fost sunată şi anunţată că în Ucraina este folosit cardul acestuia de debit. Cazul femeii nu este singular. 

Tot mai multe familii anunţă că, în primele ore disperate de când au aflat primele informaţii despre doborârea avionului, au încercat să apeleze telefoanele mobile ale victimelor. Au fost şocaţi şi derutaţi atunci când, neştiind dacă persoanele de la bord mai sunt în viaţă sau nu, la telefoanele lor mobile au răspuns persoane cu puternic accent est-european, după cum povestesc rudele. 

Separatiştii n-au pierdut deloc timp şi, încă din seara în care s-a prăbuşit avionul, au început să fure din bagajele şi din buzunarele cadavrelor. Ei au continuat să facă asta zile bune, sub pretextul că asigură protecţia zonei şi, în acelaşi timp, împiedicând accesul experţilor internaţionali la locul tragediei. Proruşii au umblat prin genţi şi au luat toate obiectele de valoare, bani peşin, aparate foto şi chiar bijuterii de pe degetele morţilor.

 Avionul Malaysian Airlines zbura pe ruta Amsterdan-Kuala Lumpur şi a fost doborât cel mai probabil de o rachetă, susţine ucrainenii. Declaraţii similare au fost făcute de mai mulţi oficiali americani, inclusiv viceprerşedinte Joe Biden. Deocamdată, se ştie cu siguranţă doar căă avionul a explodat în aer.

Separatiştii proruşi au negat orice implicare în atac, susţinând că nu au armamentul necesar pentru a doborî un Boeing 777 de la o asemenea altitudine. Printre ipotezele vehiculate se numără varianta că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer (separatiştii au capturat recent un lansator de acest tip de la armata ucraineană) sau de o rachetă lansată dintr-un avion de luptă (separatiştii nu au astfel de aparate de zbor). 

Deja, SBU a făcut publice mai multe interceptări despre care susţine că arată cum separatiştii proruşi raportează comandanţilor lor din Rusia că au doborât un avion civil. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat însă orice implicare a forţelor armate ruse, susţinând că responsabilitatea pentru cele 298 de vieţi pierdute este în totalitate a Kievului, din cauza ofensivei demarate la 5 iulie împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării. 

Ucrainenii susţin că avionul a fost doborât însă pentru că separatiştii l-au confundat cu un avion militar ucrainean. Tot joi, cu câteva ore înainte, separatiştii au doborât un avion de luptă Suhoi-25 al ucrainenilor, iau luni au doborât un avion de transport militar AN-26. 

Totodată, Kievul susţine acum că separatiştii au capturat cutia neagră a avionului pentru a-şi şterge urmele, după ce rebelii au confirmat aseară că se află în posesia acesteia şi insistă să o trimită la Moscova pentru a fi analizată. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Tragedia aviatică din Ucraina: un student clujean şi prietena sa, nemţoaică, se numără printre victime. Colegii spun că ar fi ajuns un medic bun

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri