UPDATE Primul raport privind doborârea avionului malaysian în Ucraina: a fost „străpuns de numeroase proiectile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resturile avionului Boeing 777, doborât de o rachetă GRAD trasă de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei
Resturile avionului Boeing 777, doborât de o rachetă GRAD trasă de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei

Boeing-777 care efectua zborul MH17 prăbuşit în Ucraina a fost lovit de „un număr mare“ de proiectile care l-au lovit cu viteză mare. Avionul a fost dezmembrat „în bucăţi” în zbor, se arată în primul raport al anchetatorilor olandezi.

Potrivit raportului intermediar întocmit de experţii olandezi şi dat publicităţii marţi, Boeingul companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a dezmembrat în aer, după ce a fost lovit de "numeroase obiecte" care "au străpuns avionul cu mare viteză".

Anchetatorii olandezi s-au bazat pe informaţiile înregistrate de cutiile negre, cele primite de la controlorii de trafic aerian, pe imagini din satelit şi fotografii de la locul prăbuşirii, pentru a redacta acest raport preliminar.

Experţii au precizat că avionul "s-a dezmembrat în aer probabil ca urmare a daunelor structurale cauzate de un număr mare de obiecte cu mare viteză care au străpuns aeronava din exterior".

Înregistrările cutiilor negre nu au prezentat nici un indiciu privind existenţa unei erori tehnice sau a unei situaţii de urgenţă, potrivit experţilor.

Raportul intermediar nu atribuie vreo vină sau responsabilitate pentru catastrofă, însă o anchetă penală separată este efectuată de procurorii din Haga. Biroul de anchetă a precizat că se aşteaptă ca raportul final să fie publicat în termen de un an.

Agenţia France Presse prezintă concluziile raportului dat publicităţii marţi la Haga:

Numeroase proiectile de mare viteză

Zborul MH17 a fost atins de un "număr mare de proiectile de mare viteză, care au străpuns aparatul", afirmă Biroul olandez de investigaţie pentru securitate (OVV), însărcinat cu ancheta.

Fotografiile realizate la locul catastrofei arată "mai multe găuri de mici dimensiuni şi numeroase semne" pe o bucată din fuzelaj, identificată drept partea stângă a cabinei piloţilor.

Caracteristicile acestor găuri şi deformările fuzelajului în jurul acestor găuri reprezintă dovada că proiectilele proveneau "din exteriorul fuzelajului", potrivit OVV.

 Explozie în zbor

Avionul Boeing 777 s-a "dezintegrat în zbor, cel mai probabil din cauza unor daune structurale cauzate de un număr mare de proiectile de mare viteză care au lovit avionul din exterior".

Fragmentele avionului au fost găsite pe o suprafaţă de 50 de kilometri pătraţi, ceea ce confirmă, de asemenea, teoria privind o explozie în zbor, subliniază OVV, care se bazează şi pe imagini surprinse de sateliţi.

Bucăţile din fuzelaj provenind de la partea din faţă a aparatului au fost găsite cel mai aproape de ultimul punct în care a fost semnalat avionul, ceea ce arată că partea din faţă a avionului a fost prima care s-a "dislocat".

Nu au existat defecţiuni tehnice sau erori ale echipajului

"Nu există nicio dovadă potrivit căreia prăbuşirea a fost provocată de o defecţiune tehnică, sau de erori ale echipajului", care era "calificat şi experimentat", a asigurat OVV.

De asemenea, nu a fost înregistrat niciun semnal de alarmă în cabina piloţilor care să fi semnalat probleme tehnice şi niciun apel de urgenţă nu a fost emis înainte de dispariţia avionului de pe radare.

Construit în 1997, avionul avea toate documentele necesare în vederea zborului, iar ultima verificare tehnică fusese realizată în aprilie.

Echipajul deţinea toate autorizaţiile necesare şi avea la activ numeroase ore de zbor.

Sfârşit abrupt

Avionul Boeing decolase de la Amsterdam-Schiphol la puţin timp după ora 10.00 GMT (13.00, ora României) cu 298 de persoane la bord.

Zborul s-a derulat "cum era planificat", înainte de a se încheia în "mod abrupt" câteva ore mai târziu.

Explozia în zbor explică "sfârşitul abrupt al înregistrării datelor în cutiile negre, pierderea legăturii cu controlorii de trafic şi dispariţia simultană a avionului de pe radare".

Ultima transmisie a echipajului a început la ora locală 13.19 şi 56 de secunde şi s-a încheiat după trei secunde. "Romeo November Delta, Malaysian one seven" au fost ultimele cuvinte transmise de echipaj, care a răspuns la o transmisie a centrului de control aerian ucrainean.

Acesta a încercat ulterior să ia legătura cu avionul Boeing al Malaysia Airlines între orele 13.20 şi 13.22 şi 2 secunde, însă nu a primit niciun răspuns. În consecinţă, a contactat centrul de control rus, care a fost întrebat: "observaţi avionul malaysian?"

"Nu răspunde nici la apelurile noastre", a răspuns centrul rus. "A dispărut", afirmă centrul ucrainean de control. "Nu vedem nimic", anunţă partea rusă.

O anchetă complementară este necesară

Biroul de olandez de investigaţie prezintă în acest raport primele concluzii, pe baza datelor înregistrate de cutiile negre, a fotografiilor şi înregistrărilor, imaginilor surprinse prin satelit, a datelor meteo şi datelor unor centre de control a traficului aerian.

Inspectorii olandezi nu s-au deplasat la locul catastrofei, apreciind că nu le este asigurată securitatea.

Fragmentele avionului nu au fost în consecinţă analizate fizic şi nici o altă expertiză tehnică nu a putut fi desfăşurată asupra acestor materiale, însă acest lucru va fi posibil dacă OVV primeşte, într-un final, carcasa aparatului.

"O anchetă suplimentară" este, în aceste condiţii, necesară înainte de publicarea raportului final, care este aşteptat în vara anului 2015.

Inspectorii olandezi care au întocmit acest raport nu au vizitat însă locul accidentului din estul Ucrainei, motivând că nu sunt în siguranţă din cauza luptelor din zonă. Anchetatorii ucraineni s-au aflat însă pentru scut timp la locul accidentului.

Premierul Malaysiei a declarat, înainte de prezentarea raportului, că avionul malaysian prăbuşit în iulie în estul Ucrainei a fost doborât de o rachetă lansată de pe un teritoriu controlat de separatişti. Oficialul malaysian speră că anchetatorii vor reuşi să colecteze dovezi suficiente în acest sens pentru a le putea prezenta  judecătorilor. El a mai susţinut că datele preliminare ale anchetei sunt destul de convingătoare.

Avionul Boeing-777, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în data de 17 iulie în estul Ucrainei. În urma catastrofei au murit toate cele 298 de persoane aflate la bord.

,

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite