WP: Zelensky i-a cerut lui Biden să treacă Rusia pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Potrivit ziarului The Washington Post, preşedintele SUA nu şi-a luat niciun angajament în ceea ce priveşte acest aspect, dar s-a declarat gata să exploreze o întreagă gamă de propuneri pentru a creşte presiunea asupra Moscovei.

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, i-a cerut liderului american Joe Biden să includă Federaţia Rusă pe lista SUA a ţărilor care sponsorizează terorismul. The Washington Post scrie despre acest lucru vineri, citând surse din preajma Casei Albe. Zelensky a făcut un astfel de apel către liderul american în timpul conversaţiei lor telefonice de la începutul acestei săptămâni. La rândul său, Biden, potrivit ziarului, nu şi-a asumat nicio obligaţie, dar a spus că este pregătit să studieze o serie întreagă de propuneri pentru a creşte presiunea asupra Moscovei.

Lista ţărilor care sponsorizează terorismul este întocmită de Departamentul de Stat. Poate include state care, în opinia Washingtonului, „au susţinut în mod repetat acte de terorism internaţional”. Administraţia SUA are puteri largi în ceea ce priveşte impunerea de sancţiuni împotriva persoanelor de pe listă. În special, vorbim despre restricţii privind acordarea de asistenţă din partea Statelor Unite, o interdicţie a exportului de produse de apărare, măsuri de control al exporturilor pentru bunuri cu dublă utilizare. În plus, Departamentul de Trezorerie al SUA poate lua măsuri împotriva acelor entităţi juridice şi persoane fizice, precum şi împotriva statelor care fac comerţ cu ţările de pe listă.

În prezent, lista americană este formată din patru state: Iran, Coreea de Nord, Cuba şi Siria. Includerea unei ţări pe listă poate avea consecinţe semnificative în ceea ce priveşte măsurile restrictive suplimentare, subliniază The Washington Post. Din 1979, administraţia de la Washington a adăugat doar un număr mic de ţări pe lista sa şi era vorba despre „state necinstite în care interesele SUA sunt limitate”, explică ziarul.

Recent, unii republicani din Congresul SUA au cerut administraţiei să adauge Federaţia Rusă pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul. Cu toate acestea, după cum a declarat o sursă de pe Capitol Hill pentru The Washington Post, reprezentanţii puterii executive au răspuns la aceste apeluri evaziv, promiţând doar să ia în considerare astfel de propuneri. După cum aminteşte publicaţia, chiar şi în timpul Războiului Rece, autorităţile americane s-au abţinut să adauge URSS pe listă. „Adăugarea Rusiei pe listă <...> ar fi o măsură economică extremă”, a declarat fostul oficial al Departamentului de Stat Jason Blazakis, ale cărui cuvinte sunt citate în publicaţie.

Pe 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că, oferind un răspuns la apelul liderilor republicilor Donbass, a decis să conducă o operaţiune militară specială în Ucraina. Occidentul, ca răspuns la decizia Rusiei, i-a impus sancţiuni pe scară largă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite