UPDATE WikiLeaks: Julian Assange este liber și a părăsit Marea Britanie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Julian Assange a fost eliberat din închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra, unde a fost închis timp de cinci ani, a dezvăluit WikiLeaks după anunțarea unui acord cu justiția americană, transmite Agerpres.

Julian Assange FOTO EPA
Julian Assange FOTO EPA

UPDATE

"După mai bine de cinci ani petrecuți într-o celulă de 2x3 metri, izolat 23 de ore pe zi, se va reuni cu soția sa, Stella Assange, și cu copiii, care și-au văzut tatăl doar în spatele gratiilor", au transmis reprezentanții WikiLeaks.

Julian și Stella Assange s-au căsătorit în timp ce acesta se afla închis în 2022. Cei doi au doi copii, făcuți în timp ce fondatorul WikiLeaks se afla în ambasada ecuadoriană.

"Julian este liber! Nu pot să descriu în cuvinte cât de recunoscătoare vă sunt vouă, da, voi, cei care v-ați mobilizat timp de ani de zile ca să faceți acest lucru să se îndelinească", a scris Stella Assange pe pagina ei de X.

Mama acestuia a declarat la rândul ei: "Sunt foarte recunoscătoare că suferința fiului meu se apropie de sfârșit. Asta arată cât de importantă și puternică este diplomația. Mulți s-au folosit de situația fiului meu pentru propiile interese, așa că sunt recunoscătoare pentru cei din umbră, oameni muncitori care i-au pus bunăstarea lui Julian pe primul loc."

"Se pare că Julian va fi liber să se întoarcă în Australia. Mulțumirile și felicitările mele tuturor susținătorilor săi...care au făcut acest lucru posibil și, desigur, premierului Anthony Albanese", a declarat și tatăl fondatorului WikiLeaks.

Știre inițială

Australianul de 52 de ani a fost eliberat de justiția britanică pe aeroportul Stansed din Londra, unde s-a îmbarcat într-un avion cu care a părăsit Marea Britanie.

Acesta urmează să apară miercuri la ora locală 09:00 (23:00 GMT marţi) în faţa unui tribunal federal din Insulele Mariane, un teritoriu american din Pacific, arată documente judiciare făcute publice.

Mișcarea vine după ce fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume, a acceptat să pledeze vinovat în faţa unui tribunal american pentru a-şi recâştiga libertatea după cinci ani de detenţie în Regatul Unit.

WikiLeaks a publicat o înregistrare video care îl arată pe Julian Assange mergând liber pe pistă pentru a se îmbarca într-un avion.

Conform documentelor, Assange ar trebui să pledeze vinovat doar pentru „conspiraţie în vederea obţinerii şi divulgării de informaţii referitoare la apărarea naţională”.

El ar trebui să fie condamnat la 62 de luni de închisoare, deja executate în detenţie provizorie la Londra, ceea ce i-ar permite să se întoarcă liber în ţara sa natală, Australia.

Potrivit unui document semnat în instanța federală, Assange va pleda vinovat FOTO Reuters
Potrivit unui document semnat în instanța federală, Assange va pleda vinovat FOTO Reuters

Acest acord pune capăt unui scandal care durează de aproape 14 ani și intervine cu doar două săptămâni înainte de o altă audiere crucială în faţa instanţelor britanice. La 9 şi 10 iulie, instanţa trebuia să examineze recursul lui Julian Assange împotriva extrădării sale în Statele Unite.

Guvernul britanic a aprobat extrădarea lui Julian Assange în iunie 2022, însă, în luna mai, doi judecători britanici i-au acordat acestuia dreptul de a face apel împotriva extrădării sale.

Acest apel urma să includă întrebarea dacă el ar beneficia de protecţia libertăţii de exprimare ca străin în sistemul juridic american.

Julian Assange este urmărit penal pentru expunerea a sute de mii de documente confidenţiale prin platforma WikiLeaks. 

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat de poliţia britanică în aprilie 2019, după şapte ani petrecuţi în ambasada ecuadoriană la Londra, pentru a evita extrădarea în Suedia într-o anchetă de viol, clasată în acelaşi an.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite