Julian Assange poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA. De ce se tem avocatul și soția sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a obținut o victorie semnificativă în justiția britanică, unde Înalta Curte a blocat temporar extrădarea sa în Statele Unite.

Julian Assange lupta impotriva extradarii in SUA FOTO EPA
Julian Assange lupta impotriva extradarii in SUA FOTO EPA


Curtea a decis că autoritățile americane trebuie să ofere garanții că Assange nu va fi condamnat la moarte și că i se vor respecta drepturile la un proces echitabil, inclusiv protecțiile Primului Amendament, în cazul extrădării, potrivit theguardian.com

Decizia instanței oferă SUA un termen de trei săptămâni pentru a furniza aceste garanții, care ar putea influența decizia finală privind extrădarea. Echipa juridică a lui Assange a argumentat că extrădarea sa ar reprezenta o "negare flagrantă a justiției" și a subliniat riscurile potențiale, inclusiv detenția în izolare pe termen lung și condițiile severe din închisorile americane.

Edward Fitzgerald KC, care îl reprezintă pe Assange, a spus că problemele legate de asigurările din partea SUA sunt „multiple” și nu exclud posibilitatea ca o instanță americană să decidă că fondatorul WikiLeaks, ar avea drepturi limitate.
Stella Assange, soția lui Julian, a criticat decizia instanței, calificând-o drept o invitație pentru o intervenție politică din partea SUA și a cerut administrației Biden să renunțe la caz. 

Amnesty International și-a exprimat, de asemenea, îngrijorările, subliniind că garanțiile oferite de SUA în cazurile anterioare s-au dovedit nesigure și ar putea submina drepturile lui Assange.

Assange se află de peste un deceniu într-o serie de bătălii juridice, susținătorii săi văzându-l ca pe un campion al libertății de exprimare și al transparenței, în timp ce autoritățile americane îl acuză de conspirație cu fostul analist al armatei americane, Chelsea Manning, pentru obținerea și divulgarea ilegală a informațiilor clasificate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite