Volodimir Zelenski speră ca Paştele de anul viitor să-i găsească pe ucraineni în pace

0
Publicat:

Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa că la Paştele de anul viitor va fi pace în Ucraina. Preşedintele ucrainean a transmis un mesaj către conaţionalii săi, care duminică au celebrat Floriile ortodoxe şi Paştele catolic, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Volodimir Zelenski.FOTO Profimedia
Volodimir Zelenski.FOTO Profimedia

Este al doilea an când Sărbătorile Pascale îi prind pe ucraineni în război.

„Sper ca Duminica Floriilor de anul viitor să fie sărbătorită în pace şi libertate de întregul nostru popor! Fie ca cele mai sincere rugăciuni pentru pacea tuturor celor care astăzi celebrează Paştele să fie auzite!'', a spus Zelenski în mesajul său.

Distanţarea de Rusia în privinţa calendarului bisericesc

Tot mai mulţi creştini din Ucraina sărbătoresc Paştele potrivit calendarului gregorian şi nu dipă cel folosit de Biserica Ortodoxă Rusă, deși, în mod tradiţional, creştinii ortodocşi ucraineni celebrau sărbătorile religioase conform calendarului utilizat şi în Rusia. În urma invaziei lansate de forţele ruse în 24 februarie anul trecut, în Ucraina s-a intensificat şi dezbaterea publică despre distanţarea de Rusia în privinţa calendarului bisericesc.

„Fiecare sărbătoare creştină luminoasă ne învaţă că, deşi poate nu ştim cum, trebuie să fim siguri că răul va pierde. Şi credem asta. Trebuie să aducem mai aproape înfrângerea răului'', a adăugat şeful statului ucrainean.

Ucraina a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Peste un an de război

A trecut mai bine de un an de când Rusia a lansat (pe 24 debruarie 2022) o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite