Războiul în tricou kaki

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre conflictul din Ucraina s-au scris, se vor mai scrie, zeci, sute de cărți.

image

Unele despre războiul propriu-zis, despre soldați și comandanți, despre campanii, ofensive și retrageri, despre decizii politice și planuri militare de operații.

Altele despre suferințe, tragedii, povești individuale și colective, lipsuri și nevoi, acte de eroism din spatele frontului, despre o lume care luptă și despre o alta care face totul ca această luptă să poată continua.

Nicio carte nu poate surprinde totul, cum niciun reportaj, niciun articol nu pot transmite decât o impresie de moment, o tușă de culoare din marea frescă a războiului.

O carte – jurnal are avantajul de a spune mai mult decât o consemnare a clipei, conținutul ei surprinzând trecerea timpului și evoluția conflictului, devenind astfel o poveste, cu mai mulți eroi, cu mai multe vârste.

O astfel de carte am încercat să scriu, adunând, timp de un an, consemnările publicate pe platforma de bloguri a ziarului Adevărul.

Cărora le-am adăugat câteva analize postate pe o altă platformă publicistică, ”Monitorul Apărării și Securității”, găzduită de Mediafax.

image

Toate, în perioada mai 2019 – noiembrie 2022.

De ce am considerat că aceste consemnări trebuie să facă obiectul unui volum?

O explicație ar putea fi conținută în introducerea scrisă la acest jurnal ad-hoc despre Războiul din Ucraina:

Deși războiul este ultima soluție, deși omenirea a devenit mai înțeleaptă de când și-a descoperit și alte epidemii în afara dorinței de a avea și de a stăpâni, deși am devenit mai civilizați, dar și mai nesiguri, iată că nu uităm că violența pare a fi natura noastră cea de toate vremurile și epocile.

Războiul din Ucraina face parte din acele evenimente care ar fi putut să nu aibă loc și care devin extrem de periculoase când se întâmplă.

Războiul de la est de țara noastră va face istorie pentru risipa inutilă de vieți, pentru uriașul bulgăre de adevăruri excluse sau înjumătățite de la care s-a pornit și care s-a rostogolit pe timpul desfășurării lui, pentru indolența liderilor din toate taberele, pentru lipsa de reacție a participanților și observatorilor.

Războiul arată fragilitatea uscatului pe care ne aflăm, ușurința cu care ne lăsăm mințiți și manipulați, chiar uciși, în numele unor pagini rescrise de istorie, al unor redesenate file de atlas geografic.

Națiunile, și oamenii care le alcătuiesc, nu sunt, astfel, decât animale de pradă pentru care nu există parfum mai provocator decât sângele victimelor lor.

Și pentru că este vorba despre cărți, despre lucruri scrise, despre adevăruri culese de la locul unde se întâmplă, distribuite ulterior, după o selecție riguroasă, cititorilor, ascultătorilor, telespectatorilor, utilizatorilor de device-uri smart, reiau un pasaj dintr-o postare despre propagandă.

Publicată tot pe acest blog, cândva, pe la începutul conflictului.

Este vorba de acele reguli pe care (aproape) orice război le impune presei și comunicărilor publice, totdeauna negate, (aproape) întotdeauna aplicate.

Uneori, chiar cu asprime.

O autoare franceză, Anne Morelli a publicat în anul 2001, un studiu intitulat ”Principiile de bază ale propagandei de război / Principes élémentaires de propagande de guerre, la care atașează și un fel de manual de utilizare, ”în caz de război rece, război cald, război înghețat”.

1.     Noi nu dorim război, noi doar ne apărăm;

2.     Inamicul este unicul responsabil pentru acest război;

3.     Liderul inamic este inerent rău și seamănă cu diavolul;

4.     Apărăm o cauză nobilă, nu interese personale;

5.     Inamicul comite intenționat atrocități. Dacă noi facem greșeli, acestea sunt fără intenție;

6.     Inamicul utilizează armament ilegal;

7.     Noi avem puține pierderi, inamicul are pierderi considerabile;

8.     Intelectuali și artiști celebri susțin cauza noastră;

9.     Cauza noastră este sacră;

10.  Cine pune la îndoială propaganda noastră ajută inamicul și este un trădător.

image

Așadar, este vorba despre o carte, Războiul în tricou kaki, autorul fiind de față, apărută la Editura Militară, una din multele cărți care spun povestea conflictului din Ucraina, una din puținele cărți care nu vă spune cine câștigă, doar cine pierde.

Desigur, nu e cel mai bun marketing, dar cine se mai așteptă ca războiul, oriunde ar avea loc, oricine l-ar purta, să fie cu happy-end?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite