Vladimir Putin, în vizită la Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. FOTO Reuters
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. FOTO Reuters

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sosit luni după-amiază la Vatican, într-o vizită oficială de două zile, urmând să aibă prima întrevedere cu Papa Francisc. Cei doi oficiali vor discuta despre relaţiile dintre catolici şi ortodocşi, precum şi ultimele evenimente din Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Primirea la Vatican a şefului statului rus se înscrie în cadrul unei vizite de două zile pe care acesta o face în Italia. Valdimir putin va fi însoţit de ministrul său de externe Serghei Lavrov, care a jucat un rol cheie în negocierea acordului în dosarul nuclear iranian la recenta întâlnire de la Geneva.

Pe agenda discuţiilor vor figura şi coordonarea diplomaţiilor de la Vatican şi Kremlin în cadrul ON. Nu în ultimul rând, Putin va evoca şi preocupările Bisericii Ortodoxe Ruse, care reproşează Occidentului secularizat abandonarea creştinilor din Orient, spre deosebire de Rusia, care încearcă să vină în ajutorul acestora.

Relaţiile dintre Rusia şi Vatican sunt tensionate de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991. Moscova acuză Biserica Catolică de faptul că încearcă să-i atragă pe credincioşii ortodocşi, acuzaţii respinse de Vatican. Vaticanul şi Rusia întreţin relaţii diplomatice depline din 2009, după o lungă perioadă de ostilitate în perioada comunistă.

Vladimir Putin este unul dintre primii lideri mondiali care este primit în biblioteca papei argentinian, pe lângă cancelarul german Angela Merkel. Preşedintele rus a fost primit şi de Ioan Paul al II-lea, în 2000 şi 2003, şi de Benedict al XVI-lea, în 2007.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite