Vizită de stat a preşedintelui Macron pe 11 şi 12 aprilie la Amsterdam

0
Publicat:

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va efectua marţi şi miercuri o vizită de stat în Regatul Ţărilor de Jos, prima a unui preşedinte francez din 2000, semn al unei noi dinamici între cele două ţări de la momentul de cotitură al Brexit-ului, a anunţat joi Palatul Elysee, notează AFP.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Preşedintele Macron va fi însoţit de soţia sa, Brigitte, şi de şapte miniştri (externe, afaceri europene, apărării, interne, tranziţie energetică, industrie, cercetare şi transporturi).

"Este expresia unei apropieri franco-olandeze, era timpul să o recunoaştem, rezultatul unei forme de tectonică europeană", a subliniat preşedinţia franceză.

Odată cu Brexit-ul, Ţările de Jos au pierdut un aliat important în cadrul Uniunii Europene, ceea ce le-a determinat să caute alte cooperări.

"De la începutul războiului din Ucraina, poziţiile au fost convergente", în special în ceea ce priveşte suveranitatea europeană, a mai indicat Palatul Elysée, acolo unde Haga era tradiţional percepută ca "mai liberală şi mai econoamă", iar Parisul mai "solidar şi protecţionist".

Vizita va include o parte mai solemnă, marţi, cu ceremonii oficiale şi o cină de stat la Palatul Regal din Amsterdam, la invitaţia regelui Willem-Alexander şi a soţiei sale, Maxima.

De asemenea, preşedintele francez va ţine un discurs despre "Suveranitatea economică şi industrială europeană" la Institutul Nexus, marţi, la Haga.

Cu această ocazie, el va prezenta "o doctrină a securităţii economice" în faţa Chinei, unde în prezent efectuează o vizită, şi Statelor Unite, implicate activ în dezvoltarea industriei lor ecologice.

Miercuri, Emmanuel Macron va vizita laboratoarele de fizică cuantică ale Universităţii din Amsterdam şi apoi va organiza consultări interguvernamentale cu premierul Mark Rutte, a treia din 2021.

Cele două ţări vor semna un "pact pentru inovare şi creştere durabilă", la cheie cu cooperări în domeniul semiconductorilor, fizicii cuantice şi energiei, tot atâtea dosare în care UE intenţionează să-şi consolideze independenţa.

Francezii de la STMicroeletronics şi olandezii ASLM, două nume grele ale industriei europene a semiconductoarelor, au deja proiecte comune.

Pe partea cuantică, miniştrii cercetării din cele două ţări vor semna un acord pentru a consolida coordonarea "ecosistemelor" francez şi olandez.

În acest domeniu, start-up-ul francez Pasqal, fondat de laureatul Premiul Nobel pentru Fizică Alain Aspect, a fuzionat cu olandezul Qu&Co pentru a crea un lider european.

Cele două guverne vor lucra, de asemenea, pentru a finaliza un acord de apărare până în 2024.

Francezii Naval Group sunt în cursă - cu germanul ThyssenKrupp şi suedezul Kockums - pentru a livra patru submarine Ţărilor de Jos. "Subiectul ar putea fi abordat de preşedintele Macron în cursul vizitei", a indicat o sursă apropiată dosarului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite